Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt back i statens finanser

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 12.36

Underskottet i statens finanser fortsätter att växa. I den senaste prognosen från ekonomistyrningsverket, ESV, väntas det bli drygt 200 miljarder kronor under 2009. Det är 60 miljarder mer än i den förra prognosen i maj. Men liksom andra prognosmakare tror ESV att bättre tider kan vara på väg.

Statens skatteintäkter väntas bli lite högre i år än i den förra prognosen. Men samtidigt ökar kostnaderna för arbetslösheten. Och det tillsammans med till banksystemet gör att statens affärer slutar på ett rejält minus. 

Så fortsätter det de närmaste åren fram till 2012. Fast gradvis med lägre och lägre underskott: 2010 väntas det bli 60 miljarder för att 2012 hamna på 12 miljarder.

Räknat på hela den offentliga sektorn med staten, kommunerna och de allmänna pensionsfonderna, slår lågkonjunkturen igenom med en viss fördröjning. Här räknar ESV med att det offentliga sparandet går med plus under 2009, med 2 procent av BNP eller översatt till kronor med ungefär 60 miljarder.

Men nästa år vänder det ner till minus 2,7 procent eller drygt 80 miljarder back.

Om prognosen slår in kan Sverige i så fall ändå klara kravet i EU:s stabilitetspakt som tillåter ett underskott på högst 3 procent.

Även om Sverige på det sätter ser ut att klara den pågående krisen bättre än många andra länder är det ett tydligt tecken på att är en kraftig obalans i den offentliga sektorns finanser. Vilket i sin tur är en följd av att Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, krymper. Liksom flera andra prognoser räknar ESV med att ett fall på runt 5 procent i år eller med drygt 150 miljarder kronor.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".