Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svininfluensan

Svenska myndigheter väl förberedda

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 15.45
1 av 2
Den kommande massvaccineringen av svenskar är unik, enligt Socialstyrelsen. Foto: Scanpix Montage: SR.
2 av 2
Klicka för grafik

Svenska myndigheter tycker att de är väl förberedda för att hantera spridningen av den så kallade svininfluensan. Men man måste räkna med fler dödsfall, enligt folkhälsominister Maria Larsson.

Anders Tegnell avdelningschef på Socialstyrelsen säger att den kommande massvaccineringen av svenskar är unik.

– Vi får komma ihåg att det här är väldigt spännande ur smittskyddssynpunkt, vi kan göra väldigt stor effekt, vi kan vaccinera så tidigt att vi förändrar hur den här pandemin påverkar oss på ett sätt som vi aldrig kunnat göra tidigare.

Fler och fall av den så kallade svininfluensan rapporteras in varje vecka. Och snart räknar Smittskyddsinstitutet med att smittspridningen kommer att börja öka i snabbare takt säger generaldirektören Johan Carlson.

– Vi ser en ökning, men det är för tidigt att säga om det blir en kraftig ökning den här veckan eller kommande veckorna.

För att minska smittspridning ska alla svenskar erbjudas vaccin. Och om allt går enligt planerna kan riskgrupper och en del vårdpersonal börja vaccineras den första veckan i oktober, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

– Det är riskgrupper, kroniska sjukdomar, framför allt hjärt-kärlsjukdomar och liknande.

När riskgrupperna fått vaccin ska övriga svenskar vaccineras. Exakt hur det kommer att gå till är oklart, alla landsting bestämmer själva hur de ska göra.

I slutet av november väntas närmare hälften av befolkningen ha fått vaccin och då kommer smittspridningen också att minska, säger Anders Tegnell. Men pandemin fortsätter.

– Ja, den influensan här har kommit för att stanna, kanske inte i Sverige men i världen som helhet, säkert ett årtionde och många sjukdomsfall kommer att vara allvarliga, men vi minskar riskerna att insjukna i Sverige genom insatserna vi gör nu.

Karolina Lek
karolina.ek@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Fakta om vaccinet

De som rekommenderas att få vaccin först är personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av influensan A/H1N1. Det är dels gravida kvinnor, dels alla över sex månader som har regelbunden kontakt med läkare på grund av följande sjukdomar:

  • Kronisk lungsjukdom.
  • Extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen.
  • Kronisk hjärtkärlsjukdom (inte enbart högt blodtryck).
  • Personer som har svårt att hantera infektioner på grund av till exempel nedsatt immunförsvar eller hivinfektion.
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes där en febersjukdom kan befaras leda till komplikationer.
  • Kontinuerligt behov av läkemedel mot astma under de senaste tre åren.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".