Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvårdsrådgivningen redo för frågor

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 15.39

Trycket på landstingens sjukvårdsrådgivningar med frågor om svininfluensan har ökat och Stockholms läns landsting har fått så många samtal att man tvingats öka bemanningen.

– Ja, det började öka förra veckan. Den gångna helgen var det ungefär 300 samtal. Det senaste dygnet har det varit en rejäl ökning. 1 500 samtal som rör bara frågor om influensan, säger chefsläkare Henrik Almqvist.

Även i Skåne och Västra Götaland uppges att man märker en tydlig ökning av antalet samtal om svininfluensa.

Av dem som ringer till sjukvårdsrådgivningen i Stockholm och är oroliga för svininfluensan så säger tre av fyra att man har symptom som feber och hosta. De flesta får rådet att stanna hemma, medan en procent bedöms som så sjuka att de direkt uppmanas söka sig till sjukhusens akutmottaningar.

I Uppsala utreds nu om den smittade man som avled hade tagit kontakt med sjukvårdsrådgivningen.

Enligt Monika Mäki Karlstrand, verksamhetschef för sjukvårdsrådgivningen i Uppsala, råder det inga oklarheter kring vad man skall ställa för frågor till dem som ringer:

– Vi har fått jättetydliga direktiv från både Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet och vi har alltid uppdaterade dokument här på sjukvårdsrådgivningen. Vi vet precis vad som gäller, från dag till dag, och kan ställa de rätta frågorna.

De som ringer skall alltid få frågor om så kallade bakomliggande sjukdomar, frågor som kan avslöja om den som ringer tillhör någon av riskgrupperna: till exempel de som har kronisk lungsjukdom, kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes, nedsatt immunförsvar, neuromuskulär sjukdom, HIV, är gravid, har barn med vissa kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar eller har barn under 2 år.

– Vi har sjuksköterskor som jobbar här på sjukvårdsrådgivningen som har lång erfarenhet och de har specialistkunskaper och får ständigt kompetensutveckling i fråga om vad som är aktuellt just nu, säger Monika Mäki Karlstrand, verksamhetschef för sjukvårdsupplysningen i Uppsala.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".