Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen oenig om papperslösas vård

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 03.00
Moderaterna vill inte ge papperslösa rätt till samma vård som alla andra. Foto: Mars Andersson/Scanpix.

Alliansen firar i dagarna fem år av samarbete, men när det gäller flyktingpolitiken har regeringen stora problem att komma överens.

För ett och ett halvt år sedan lovade till exempel de fyra partierna att utreda vilken vård papperslösa och gömda flyktingar ska ha rätt till, men ännu har man inte ens lyckats enas om vad utredarna ska utreda.

– Det är pinsamt känner jag. Jag hade önskat att vi hade kommit överens, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, gruppledare för Kristdemokraterna i socialutskottet.

Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill ge papperslösa och gömda rätt till samma vård som alla andra. Men Moderaterna håller emot, med argumentet att de som inte ens har rätt att vara i Sverige inte heller ska ha några andra rättigheter.

Men förra våren enades man alltså om att låta utreda saken. Och sedan tog det stopp redan när direktiven skulle skrivas. Något som socialminister Göran Hägglund inte vill kommentera i dag.

Chatrine Pålsson Ahlgren har tidigare själv jobbat inom vården som sjuksköterska. Så här förklarar hon Kristdemokraternas linje.

– Det är en mycket djup värderingsfråga, här har vi en grundsyn hos både läkare, sjuksköterskor och övrig personal att hjälpa alla människor när man blir sjuk. Det är en av våra grundprinciper i våra utbildningar och jag tycker därför  att den här frågan ska renodlas ifrån flyktingpolitiken.

En annan stötesten för alliansen är förslaget om försörjningskrav. Det innebär att den som kommer till Sverige måste ha jobb och bostad innan han eller hon får ta hit sin familj. Här finns redan en utredning, och migrationsminister Tobias Billström låter hälsa att det kommer att finnas ett färdigt förslag för riksdagen att ta ställning till i november.

I övrigt vill inte heller han lämna några kommentarer i dag. Men flera kristdemokratiska och folkpartistiska ledamöter har redan sagt att de aldrig kommer att acceptera ett förslag som innebär att barn hålls åtskilda från sina föräldrar.

– Det finns deklarerat klart att vi har olika uppfattningar i en viktig fråga inom det här försörjningskravet och det gäller försörjningskrav för föräldrar till barnfamiljer. Den delen kan man inte genomdriva utan man får titta på övriga grupper, säger Lars Gustafsson, talesperson i flyktingfrågor för Kristdemokraterna.

Betyder det att någon måste ändra uppfattning för att propositionen ska läggas fram?

– Som jag ser det så ser jag inga förutsättningar i vår riksdagsgrupp att få igenom den i riksdagen när det gäller just barnfamiljer, förstärkt från den massiva kritiken från en majoritet av remissinstanserna så skulle det vara mycket märkligt att genomdriva en sådan fråga för ett familjeparti.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".