Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Värktablett förebygger inte hjärtsjukdom

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 05.00
Ger inte effekt.

Acetylsalicylsyra, som finns i värktabletter som Aspirin och Magnecyl, har inte någon effekt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar hos helt friska personer. I stället ökar risken för att få inre blödningar. Det visar en ny brittisk studie.

Samtidigt används preparatet av äldre, helt friska människor i Sverige, just för att det finns en uppfattning om att det kan vara förebyggande mot till exempel hjärtinfarkt.

På en vanlig svensk apotekshylla ligger acetylsalicylsyra-tabletterna samlade i form av Aspirin, Magnecyl och Treo. Exakt hur många äldre helt friska personer som tar dem för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar är oklart, men totalt spenderade svenskarna drygt 232 miljoner på blodförtunnande acetylsalicylsyra-tabletter förra året, enligt Apotekens Service AB.

72-åriga Ethel Dahlman från Stockholm, är en som gör det i förebyggande syfte.

– Tar man en halv tablett, tisdag och lördag till exempel, så tror jag att det är bra. Jag tror på det, säger Ethel Dahlman.

Den ännu opublicerade studien från Edinburghs universitet, som presenterats vid Europeiska kardiologföreningens kongress i Barcelona, bygger på 3350 friska män och kvinnor från Skottland, mellan 50 och 80 år. Där en del tagit acetylsalicylsyra-tabletter och den andra delen tagit vanliga sockerpiller, så kallade placebos.

Efter att sedan ha följt grupperna i åtta år kunde forskarna konstatera, till skillnad från tidigare studier, att det inte var någon skillnad mellan grupperna i antalet hjärtinfarkter och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Däremot var det betydligt fler av dem som tagit medicinen som hade fått inre blödningar i både magen och huvudet. Där 34 personer har behövt sjukvård, jämfört med 20 från placebogruppen.

Jonas Oldgren, överläkare vid hjärtintensiven på akademiska sjukhuset i Uppsala, befinner sig just nu i Barcelona på kongressen. Och studien är egentligen ingen nyhet för läkarna.

– Om du är frisk och tar Aspirin då har det möjligen en liten skyddseffekt från att få hjärtinfarkt men du har samtidigt en ökad risk för att få blödningar, och nyttan överväger inte risken.

Enligt Läkemedelsverket rekommenderas inte Aspirin, Magnecyl eller Treo vare sig till dem som har hjärt- kärlsjukdom eller dem som är friska.

Däremot är det bra med en liten dos för dem som haft hjärtproblem, poängterar Jonas Oldgren, och syftar på det receptbelagda läkemedlet Trombyl, som innehåller acetylsalicylsyra. Men som läkare ordinerar man aldrig denna typ av medicin till friska personer, säger han, även om många tror att det är bra.

– Det finns ju en ganska utbredd tro att det här kan vara bra och naturligtvis, för den enskilde personen som inte drabbas av en blödningskomplikation så kan man naturligtvis tänka sig att det är gynnsamt men vi kan inte i förväg förutsäga vem som kommer att få blödningar från magen eller vem som inte kommer att få det.

– Det gör att vi inte behandlar en stor befolkningsgrupp, vi går inte ut med en allmän rekommendation, att 50-åriga män eller 60-åriga kvinnor och män ska ha den här behandlingen.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".