Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Manipulation kan hejda växthuseffekt

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 04.00
Att göra moln vitare är en av teknikerna som tas upp i rapporten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Det kan i framtiden bli möjligt att med hjälp av teknisk ingenjörskonst manipulera klimatet för att minska växthuseffekten. Olika metoder diskuteras nu av forskare för att hejda den globala uppvärmningen.

En ny rapport från den brittiska Vetenskapsakademin har gått igenom olika tänkbara sätt för att minska växthuseffekten. Också den svenska Vetenskapsakademin har bidragit med underlag. En av forskarna är professor Kevin Noone.

– Det finns ett par möjliga tekniker, en av dem är att försöka göra svavelpartiklar och småpartiklar uppe i det som kallas stratosfär och om man har partiklar där agerar de som en skärm eller ett paraply och skärmar av jorden från solens energi.

Förutom att direkt minska utsläppen finns det möjlighet att reducera växthusgaserna genom att plantera skog, satsa på biogas, och lagra koldioxid i berggrunden. Men andra metoder bygger på att skärma av solljuset och därmed minska uppvärmningen.

Man kan återkasta solljuset genom att vitmåla tak i bebyggelsen, bygga stora reflektorer, sönderdela regndropparna i molnen så att molnen blir vitare eller bombardera molnen med olika partiklar.

Men den brittiska Vetenskapsakademin har en skeptisk hållning och konstaterar att risk finns för icke önskvärda effekter. Att göra molnen över havet vitare skulle på sikt kunna få allvarliga konsekvenser, säger Kevin Noone.

– Låt oss anta att man lyckas göra molnen över havet vitare, vissa beräkningar har visat att om man lyckas så kan man få konsekvensen att det blir torrare i Amazonas och att Amazonas kan försvinna eller åtminstone ändras på ett ganska stort sätt. Det i sin tur har konsekvenser för hela jordens cirkulationssystem i atmosfären.

Hur ska man se på sådana här ingenjörskonster överhuvudtaget när det gäller att bekämpa växthuseffekten?

– Vi vet redan nu att med klimatproblematiken och växthuseffekten gör vi en stor globalskalig manipulation oavsiktligt. Att göra det avsiktligt, utan att ha en ganska djupgående analys av de möjliga konsekvenserna är oansvarigt. De stora frågorna är moraliska, etiska, juridiska. Hur handskas vi med det? Vilka typer av institutioner behöver vi för att ta hand om det? Vem är ansvarig om någonting går fel?

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".