Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Flyktingpolitiken splittrar regeringspartier

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 11.32

Uppdaterad: 14:30
Flyktingfrågor skapar stora spänningar mellan regeringspartierna, men också inom åtminstone två av allianspartierna skapar flyktingpolitiken osämja. Det gäller särskilt Moderaterna.

 Under Moderaternas stämma nyligen blev det långa debatter om flyktingfrågorna och i en av dessa fick partistyrelsen ge vika.

Stämman drev igenom förslaget att den som har ett arbete i Sverige, men inte har tillstånd att vara här, ska slippa återvända till sitt hemland för att söka tillstånd.

Men migrationsminister Tobias Billström tycker att den som redan har fått ett avslag i Migrationsdomstolen, utan att återvända till sitt hemland, aldrig ska belönas med ett uppehållstillstånd. Det skulle enligt honom få allvarliga konsekvenser.

– Om en domstol avgör en vårdnadstvist till den ena förälderns fördel är det då okej att den andra föräldern behåller barnet likafullt? Om en domstol finner någon skyldig till mord är det okej att strunta i det och säga att man inte tänker avtjäna sitt straff? Stämmodelegater, antingen tror vi på rättsstaten och står upp för den i alla lägen, och då kräver vi också av människor att de har sina papper i ordning. Att man söker ett arbetsuppehållstillstånd innan man kommer hit och har man inte fått detta då får man också vara så vänlig att åka tillbaka, lämna in en ansökan och få den prövad, sa Billström på stämman.

Mötesdeltagarna tyckte alltså annorlunda och i beslutet från stämman sägs det att den som har ett arbete i Sverige ska slippa återvända hem för att söka uppehållstillstånd. Men Tobias Billström verkar inte ta så allvarligt på stämmans beslut.

– Jag tror att det är viktigt att förstå att ett partistämmobeslut inte är ett riksdagsbeslut. Det vi ser här inne blir inte till lag omgående, sa han.

Splittringen i flyktingfrågor finns inte bara inom Moderaterna. På Centerpartiets stämma i våras handlade det om vård för papperslösa och gömda.

Efter många timmars debatt och med en enda rösts övervikt beslutade Centerstämman att verka för att papperslösa och gömda ska ha samma rätt till vård som alla andra. Men frågan klöv alltså partiet mitt itu.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".