Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mångmiljonkrav på Saab från staten

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 12.13
Staten kan komma att kräva tillbaka 75 miljoner som utbetalats i lönegarantier. Foto: Adam Ihse /Scanpix.

Samtidigt som Saab fortfarande vill ha ekonomisk hjälp från staten kan företaget tvingas betala tillbaka omkring 75 miljoner kronor till staten. Kravet gäller de lönegarantier som betalades ut till Saab under våren, sedan företaget ansökt om rekonstruktion i februari.

Ett Saab Automobile i kris ansökte den 20 februari om företagsrekonstruktion. Det betydde att staten i praktiken gick in och betalade tusentals Saab-anställdas löner under en månad.

Det är de pengarna, runt 75 miljoner kronor, som staten nu vill få tillbaka.

– Det är sannolikt att länsstyrelsen kommer att rikta ett krav till Saab avseende just den delen av utbetald lönegaranti, säger Mats Hagelin, jurist på Skatteverket och den som har företrätt staten under Saabs rekonstruktion.

I juli beslutade Vänersborgs tingsrätt om ett ackord som innebär att Saab får rätt att skriva av 75 procent av sina skulder på totalt drygt 10 miljarder kronor.

Staten var den enda av nästan 500 borgenärer som aktivt sa nej till ackordet. Staten måste ändå följa tingsrättens beslut, men Mats Hagelin menar att ackordet bara gällde de skulder till staten som Saab hade före den 20 februari och inte lönegarantipengarna. Så de miljonerna bör Saab nu betala tillbaka, menar Mats Hagelin.

Fast han är inställd på att det kommer bli en rättslig tvist i domstol om de här pengarna.

– Rekonstruktörsteamet har under hand meddelat att de delar inte vår syn utan de menar att samtligt som utbetalats på lönegarantin omfattas av ackordet.

Och varför anser du att er tolkning är den rätta?

– Det har gjorts en bedömning intern på Skatteverket av specialister på området och vi bedömer att det är en ny intjänad lön. Och om inte annat så är det på det sättet att en anställd som inte får lön har ju rätt att innehålla sin prestation. Det är det man inom juridiken kallar en sakrättsligt skyddad fordran och av det skälet menar vi att det ska inte ingå i ackordet.

Hur viktig är den här frågan för Skatteverket och svenska staten?

– Principiellt är det väl viktigt med hänsyn till att antalet rekonstruktioner har ökat en hel del under senare tid. Och med den lagändring som kom den 1 januari 2009 när vi förlorade vår förmånsrätt så blir det väl än viktigare att i görligaste mån se till att man får tillbaka de medel som betalats ut på lönegarantin.

Skulle Skatteverket och staten, i en förlängning, vara beredda att gå in med en konkursansökan gentemot Saab Automobil om ni inte får in de här miljonerna?

– Vi hanterar Saab som vilket annat bolag som helst. Det är ju alltid en yttersta åtgärd som finn som en möjlighet när man inte får betalt. Men det är en lång väg att vandra så jag bedömer det inte som särskilt sannolikt att så skulle bli fallet, säger Mats Hagelin på Skatteverket.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".