Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande samordning hotar Östersjön

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 12.39

Det saknas en planering och samordning av Östersjöländernas insatser för att skydda, men också för att utnyttja Östersjön, både inom länderna och mellan länderna. Världsnaturfonden, WWF, har gått igenom de nio Östersjöländernas långsiktiga planering och ett land får högre betyg än de övriga.

– Vi har tittat på alla länderna i Östersjöregionen och ingen är tillräckligt bra på det här. Tyskland är det land som är bäst på att planera för hur havet ska kunna nyttjas. Där är man duktig på var man kan bygga vindkraft och var man inte kan bygga vindkraft. Var man kan dra kabel och var man inte kan dra kabel. Man är inte tillräckligt bra heller i Tyskland på naturvård och man har inte integrerat fiskefrågan tillräckligt mycket, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

Näst bäst sköter sig Sverige, Danmark, Finland och Polen medan de baltiska länderna och Ryssland bara är i början av sitt arbete med en långsiktig planering.

Det finns flera tecken på bristande samordning också i Sverige, säger Lasse Gustavsson.

– Det finn sväldigt lite samordningsprocesser och det kan man ge exempel på hur det ser ut. Det betyder att vi har en myndighet för naturvård, alltså Naturvårdsverket, som är ansvarig för att skydda havsmiljön. Sedan har vi en annan myndighet i Fiskeriverket som ska se till att det finns fisk i havet och att fisket är lönsamt. Men de där två myndigheterna har inga processer för hur de ska avväga de olika intressena, säger Lasse Gustavsson.

WWF anser att det utredningsförslag om en ny havsmyndighet, som tidigare har lagts fram måste förverkligas.

– Då är det viktigt att den myndigheten får ett helhetsansvar och ett samordningsansvar. Dessutom ett tydligt mandat att lägga sig i andra myndigheters ansvarsområden och säga: Den samlade bilden leder oss till att dra ner här och dra upp där, skydda detta, nyttja detta. I dag har vi ett mischmasch av myndigheter och regelverk som gör det väldigt svårt att göra rätt, säger Lasse Gustavsson.

Det finns lärdomar att dra av hur Australien har arbetat med skyddet av Stora barriärrevet, det enorma korallrevet utanför Australiens kust, säger Lasse Gustavsson.

– Det är ju ett stort och känsligt ekosystem, faktiskt den största levande organismen i världen, och där har man under lång tid jobbat med planering av nyttjandet till havs. Skapat nya myndigheter med huvudansvar och där har man kommit till rätta med, inte alla, men många av miljöproblemen. Och inte på bekostnad av att man nyttjar resurserna utan man kan nyttja resurser på ett långsiktigt och effektivt sätt och man kan skydda de mest värdefulla områdena, säger WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".