Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska företag söker sig österut

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 13.27

Fler svenska företag väljer att etablera sig utomlands och expansionen kommer att fortsätta framöver. Det anser Fabian Wallen, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, som tror att det är österut som många företag kommer att vända sig.

– Till exempel kan vi titta på Kina, Indien och även Polen där vi för 15 år sedan hade ungefär 10 000 anställda i svenska multinationella företag. I dagsläget har vi över 100 000 anställda i de här länderna, säger Fabian Wallen, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Enligt siffror från den statliga myndigheten Tillväxtanalys valde 40 svenska företag att bilda dotterbolag i utlandet under 2007.

Och trenden kommer att fortsätta enligt Fabian Wallen på Svenskt näringsliv. I dag jobbar lite drygt en miljon anställda i svenska företag runt om i världen och de svenska företagen finns främst i Västeuropa och USA.

Men länderna österut är helt klart intressanta för nyetableringar menar Wallen.

– Arbetskraftskostnaderna ligger på en helt annan nivå så att det lönar sig för företagen att flytta produktion från Sverige till de här länderna. Men dessutom beror det på att det här är länder där vi ser en väldigt stark tillväxt och en växande marknad. Så det finns rena expansionsskäl till att flytta produktion och därmed även försäljning till de här länderna.

Finns det någonting som kan bryta den här trenden att fler företag väljer att etablera sig i andra länder?

– Dels om vi tittar på ländernas inhemska politik och tillväxtförhållanden. I fall tillväxten i Kina, Indien eller Östeuropa minskar dramatiskt så kan det tänkas att det här expansionsskälet blir mindre viktigt. En annan faktor som skulle kunna påverka utflyttningen av produktion beroende på arbetskraftskostnader skulle vara i fall arbetskraftskostnaderna ökade i något långsammare takt i Sverige så att det inte blev lika lönsamt att av kostnadsskäl flytta produktionen.

För några år sedan etablerade sig många svenska företag i Baltikum. Enligt Fabian Wallen kan etableringarna i de här länderna komma att öka ännu mer inom en snar framtid om ländernas valuta skrivs ned.

– Det många pratar om just nu är att vi kommer att få se en devalvering av valutorna i de baltiska staterna, vilket skulle innebära att växelkursen sjunker väldigt snabbt. Det skulle göra det ännu billigare för exempelvis svenska företag att förlägga produktion i de här länderna. Det skulle faktiskt kunna snabba på utflyttningstrenden något, säger Fabian Wallen, nationalekonom på Svenskt Näringsliv

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".