Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina befarar gigantisk kostnad för miljön

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 16.08
Smog i Peking. Foto: Oded Balilty/Scanpix.

I debatten om globala uppvärmningen gör Kina ett utspel inför konferensen i Köpenhamn i december. Enligt en ny beräkning från landets ledande miljöekonomer blir kostnaderna gigantiska och kräver hjälp från omvärlden, skriver Financial Times.

Den siffra som de kinesiska miljöekonomerna har kommit fram till är hisnande 438 miljarder dollar per år fram till år 2030. Det motsvarar nästan 3 100 miljarder kronor eller en hel svensk BNP. Och reduceringskostnaden beräknas motsvara 7,5 procent av Kinas BNP år 2030.

Trots att tillväxten i den kinesiska ekonomin har varit rekordhög och väntas fortsätta att vara det, så förmår kineserna inte att klara av det själva, enligt miljöekonomerna.

Enligt analysen måste Kina öka utgifterna mycket kraftigt de kommande 20 åren för att minska växthusgaserna. Annars väntar ännu högre kostnader efter år 2030.

Nu kräver Kina att de västliga industriländerna hjälper till och tar sin del av kostnaderna för att minska CO2-utsläppen och hejda uppvärmningen av jordens klimat.

Det här blir Kinas förhandlingslinje i Köpenhamn senare i år och Kina anses också tala för alla utvecklingsländerna mot dem utvecklade länderna: De rika ska betala mer.

Kina har tidigare varit mot att binda sig vid några utsläppstak med motiveringen att tillväxten kräver mer utsläpp, eftersom tillväxten i Kina till stor del eldas på med förbränning av fossila bränslen.

Enligt vad professor Su Wei, som är chef för den kinesiska nationella utvecklings- och reformkommissionen uppger för Financial Times, så kommer de kinesiska utsläppen av CO2 att fortsätta att öka och nå en topp först år 2050. Och enligt den kinesiska uppfattningen är det omöjligt rent tekniskt att kunna halvera utsläppen fram till 2050.

Just i dag publicerar för övrigt indiska myndigheter en rapport som visar att Indien kommer att fördubbla sina koldioxidutsläpp fram till år 2030.

Indien är ju den andra stora snabbväxande ekonomin i världen och i den förra rapporten, som är från 2004, beräknades utsläppen per invånare bli 1,3 ton. Nu beräknas de bli 2,1 ton år 2020 och 3,5 ton per capita år 2030.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".