Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hembesök för att stoppa ungdomsbråk

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 16.49

Även i natt var det oroligheter i Göteborg och i Biskopsgården sattes fyra bilar i brand. Polisen och socialtjänsten arbetar på bred front för att komma till rätta med problemen och en av de metoder som används är hembesök hos ungdomarna.

Crister Jonasson är samordnare för nätverkslaget i Biskopsgården. Han var ute i helgen och knackade på hos familjer i stadsdelen.

– I alla hem så var det väldigt bra reaktioner från föräldrarna. De tog till sig det här och beskrev att de också var oroliga över hur det såg ut i stadsdelen. Sedan var det blandat bland pojkarna då.

Vad pratade ni om?

– Vi pratade dels om händelsen och deras syn på varför sådant här sker. Vi pratade om hu de tyckte det var att bo i stadsdelen och hur det var med skolan och fritid. Så samtalen i hemmen nu i söndags handlade om att få en bild av hur de här killarna har det.

Tanken är också att samtalen ska följas upp på något sätt. Kanske behöver de enskilda familjerna stöttning, kanske kan man göra något åt problemen i stort i stadsdelen.

Metoden kallas bekymringssamtal och kommer ursprungligen från Norge. Crister Jonasson var med och introducerade den i Sverige för tio år sen och erfarenheterna är goda.

– Det är bra att visa ungdomarna och föräldrarna att samhället reagerar och att man gör gemensam sak i det som har hänt. Det är det bästa sättet att arbeta kring ungdomar, att ha med sig föräldrarna, säger Crister Jonasson.

Detta är första gången som polisen och socialtjänsten använder bekymringssamtal vid sådana här omfattande oroligheter. Och just samarbete är lösningen menar Björn Järbur, stadsdelschef i Biskopsgården.

– Det som är jättebra nu är att staden och polisen agerar tillsammans både i en enskild stadsdel, men i det här fallet var det över hela staden där ett antal stadsdelar och polisen i förväg bestämmer sig för att göra någonting ihop. Jag tror att effekten av att arbeta på det sättet är mycket, mycket större än när vi arbetar var och en för sig, säger Björn Järbur, stadsdelschef i Biskopsgården.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".