Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Colombias president vill inte sluta

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 17.37

Efter en omröstning i kongressen har dörren har öppnats för att Colombias president Álvaro Uribe ska kunna omväljas en andra gång. Därmed följer han samma väg som sin politiske motståndare Venezuelas Hugo Chávez.

För latinamerikaner representerar Álvaro Uribe och Hugo Chávez kontinentens politiska motpoler, men samtidigt är de märkligt lika i sättet att föra politik.

Bägge älskar att ha direkt kontakt med folket - Chávez med sina söndagsprogram i tv, Aló Presidente, Uribe med sina kommunala stormöten som också direktsänds i tv. Program som håller på i timtal och där de två huvudpersonerna talar 90 procent av tiden och folket kanske 10 procent.

Bägge har centraliserat all politisk makt i sina händer och kontrollerar varje detalj i regeringens arbete. Men fram för allt ser de sig själva som oumbärliga för att inte de politiska projekt som de har initierat ska rasa samman.

I Chávez fall handlar det om vad han kallar socialism för det 21:a århundradet - i Uribes fall "demokratisk säkerhet", i praktiken konstant offensiv mot gerillan och en strävan att göra staten närvarande i hela landet.

Chávez tvingades till två folkomröstningar för att få igenom att han ska kunna ställa upp till omval så ofta han vill. Och nu har alltså vägen öppnats för en folkomröstning i Colombia om huruvida Uribe ska få ställa upp en andra gång till omval.

Oppositionen beskriver beslutet som grundlagsvidrigt, som en bankruttförklaring av hela den politiska kulturen i Colombia - och ett fastslående av att det bara finns en enda person som kan styra landet.

Men än det inte klart att det verkligen blir en folkomröstning. Först ska konstitutionsdomstolen studera lagförslaget och besluta om det stämmer överens med grundlagen eller inte.

Och - till skillnad från Venezuela - så har det colombianska rättsväsendet gång på gång visat sin professionalism och, fram för allt, sitt oberoende.

Så än dröjer det innan Álvaro Uribe kan utstöta segerropet.

Lars Palmgen, Santiago 
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".