Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Burma

Politiker vill ha svenskt stöd mot regimen

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 06.18

EU måste agera mycket tuffare mot militärjuntan i Burma. Det säger oppositionspolitikern Aung Moe Zaw, som vädjar till den svenska regeringen att fördöma det kommande valet i Burma nästa år.

Om valet genomförs på det sätt som regimen planerar, kommer det inte att leda till demokrati i Burma, säger Aung Moe Zaw.

– Vi vädjar till omvärlden att inte godkänna eller stödja den nya konstitutionen och valet. Det som militärregimen i Burma gör nu, är precis lika hemskt som det som diktatorn Pinochet gjorde under 80-talet i Chile, säger Aung Moe Zaw, som är partiledare för Demokratiska partiet för ett nytt samhälle.

Partiet var ledande vid upproret i Burma 1988. Han tvingades fly från Burma kort därefter, och leder nu den samlade oppositionen från gränsstaden Mae Sot i Thailand. Han hoppas att Sverige under sitt ordförandeskap i EU ska ta avstånd från valet.

Men trots att Sverige är väl medvetet om att valprocessen så här långt inte är demokratisk, vill man ännu inte fördöma det kommande valet. Det säger Carl-Magnus Nilsson, som är departementssekreterare på UD.

– I nuläget finns det naturligtvis inget som tyder på att de kommande valen kan komma att betraktas som legitima. Men så länge vi inte känner till någonting egentligen om valens utformning - vi vet inte när de äger rum, vi vet inte hur vallagen kommer att se ut och så vidare - så vill inte EU gå ut och definitivt ta ställning vare sig för eller emot dem. Det har varit vår linje så här långt, säger Carl-Magnus Nilsson på UD.

Aung Moe Zaw har inte allt för stort hopp om att få hjälp från världens länder.

– Omvärlden ändrar sig hela tiden. Först krävde de att militärjuntan skulle erkänna valet 1990, sedan pratade de om dialog, senare att vi skulle delta i arbetet kring den nya konstitutionen, och nu vill de att vi ska delta i valet. De ändrar sig hela tiden, säger Aung Moe Zaw.

Han säger också att om omvärlden verkligen vill stödja den demokratiska processen, borde den jobba för att förmå regimen att godkänna valresultatet från 1990.

– Det är att lyssna till det burmesiska folkets röst. För vad är det som säger att regimen kommer att acceptera det kommande valet, om folket röstar emot deras vilja, säger en inte för allt för hoppfull Aung Moe Zaw.


Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".