Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Deflationsrisk över - nu stiger priserna

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 06.00
En prisökning är på gång.

Nu börjar det komma signaler om att inflationen kan vara på väg upp. Hushållens köplust har tagit fart igen och på en del varor börjar nu handlarna höja priserna. Oron för deflation, allmänt fallande priser, är borta, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på banken Nordea.

– För svensk ekonomi har det temat avtagit väsentligt, förvisso är inflationen väldigt låg men det handlar mycket om bolåneräntor och till viss del energipriser. I övrigt så finns det prisökningar och allmänt sätt så är deflationshotet inte särskilt påtagligt i verkligheten.

Boräntorna är rekordlåga som en följd av att Riksbankens låga ränta. Det gör att konsumenterna fortsätter handla trots lågkonjunkturen. Detaljhandeln tog ju ett rejält kliv upp i juli, enligt siffror från Handelns utredningsinstitut, och det öppnar för handlarna att höja priserna. För en del livsmedel väntar prisökningar, bland annat på mjölk.

Enligt Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB, finns det mycket som gör det svårt få igenom prishöjningar. En sak som har stor vikt för inflationen är lönerna och de hålls tillbaka av osäkerheten på arbetsmarknaden.

– När arbetslösheten ännu inte har nått sin topp är det svårt att tro på någon kraftig uppgång i löner. Därmed blir inflationstrycket ganska begränsat.

Att hålla inflationen i schack är en av Riksbankens huvuduppgifter. Men alla bedömare är eniga om att dagens besked från Riksbanken om räntan kommer bli att den får ligga kvar på historiskt låga 0,25 procent.

En mer öppen fråga är vad Riksbankschefen Stefan Ingves och hans kolleger säger om räntan på lite längre sikt. Men det är inte bara inflationen som är avgörande för Riksbanken - också hushållens förväntningar om inflationen spelar roll.

– Skulle de mot förmodan börja stiga är det klart att det kommer att göra Riksbanken ganska oroad. Mot det står att kronan har stärkts. Det tenderar att dra ner inflationsförväntningarna för folk märker att tomaterna blir lite billigare, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på banken SEB.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".