Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för Förbifart Stockholm

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 19.51
1 av 2
Projektet beräknas kosta närmare 28 miljarder kronor och bli Sveriges dyraste. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
2 av 2
Karin Svensson Smith.

Uppdaterad: 11:04
Regeringen har beslutat att den omstridda trafikleden Förbifart Stockholm ska byggas. Det meddelades vid en presskonferens i dag. Karin Svensson Smith, som är miljöpartist och ledamot av riksdagens trafikutskott, tycker att det är ett märkligt beslut.

– Jag är uppenbart förvånad över att de inte förstår att även borgerliga väljare vill att det ska finnas en bra värld för barn och barnbarn. När resten av världen håller på och samlar sig inför klimatmötet i Köpenhamn, så väljer den svenska regeringen att investera i det som ökar den trafik som påverkar klimatet negativt, säger Karin Svensson Smith, miljöpartist och ledamot av riksdagens trafikutskott. 

Moderaten Jan-Evert Rådström är vice ordförande i trafikutskottet.

– Jag tycker att det är bra att vi får en förbifart byggd, och att den då byggs på det sätt som kan vara bäst för alla parter.

Ingemar Wennerlöv är kristdemokratisk ledamot i trafikutskottet.

– Rent spontant kan jag tycka att oavsett kostnaden så kommer det att underlätta en hel del för stockholmstrafiken. För det är så nästan så att det är trafikinfarkt ibland på grund av att all trafik måste in i centrum. Utifrån den trafiksituation som råder i dag så kan jag tycka att det ter sig som ett bra beslut.

Förbifart Stockholm ska avlasta huvudstaden från genomfartstrafik och gå väster om stan, från Skärholmen i söder till Häggvik i norr. Totalt handlar det om drygt två mil motorväg. Den största delen av motorvägen kommer att gå i en tunnel, bland annat under Mälaren.

Finansieringen består bland annat av statliga pengar men också av de trängselavgifter som bilisterna i Stockholm betalar.

Bygget ska påbörjas 2012 och ta åtta år och det är mycket kontroversiellt. Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet har haft starka invändningar mot trafikleden och en rad miljöexperter har hävdat att den strider mot gällande lagstiftning.

Förbifart Stockholm kommer kosta närmare 28 miljarder kronor och blir Sveriges dyraste vägprojekt. Karin Svensson Smith menar att den stora kostnaden leder till att många andra viktigare och mer miljösmarta trafikprojekt inte kan genomföras.

– Det är ett dinosaurieprojekt det här som tar kraft och must och finansiellt utrymme från andra viktiga infrastrukturinvesteringar.

Mikael Karlsson, Svenska naturskyddsföreningens ordförande, är också starkt kritisk.

– Det som oroar mig allra mest i det här fallet är inte att vägen blir byggd utan vilken signal Sverige skickar till resten av världen.

– Sverige ska vara ett föredöme i klimatfrågan inför det stora toppmötet i Köpenhamn. Då genomför man ett gigantiskt dyrt vägbygge som bara, enligt all fakta och forskning, kommer att öka människans påverkan på klimatet. Det är ett mycket dåligt föredöme, säger Mikael Karlsson, ordförande för naturskyddsföreningen.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".