Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomerna: Räntan blir fortsatt låg

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 11.56

Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist menar att Riksbankens besked i dag visar att man verkligen tror på en låg ränta ett år framöver.

– Den starka signalen från Riksbankens sida är kombinationen av att man inte ändrade sin prognos när det gäller framtida höjningar av reporäntan, man har den samma som man hade i juli och att man kombinerade detta med lån på 100 miljarder till bankerna. Den kombinationen blir en tydlig signal om att Riksbanken vill ha den ultralätta penningpolitiken ett bra tag framöver, säger Robert Bergqvist.

Riksbanken låter alltså sin prognos för räntebanan vara oförändrad sedan förra beskedet i juli, reporäntan kommer att höjas först nästa höst.

Det trots att man börjar se tecken på en vändning. Samtidigt ska också Riksbanken låna ut mer pengar till bankerna med ett års bindningstid till dagens räntenivåer. 

Sammantaget menar flera analytiker att det är en stark indikation på att det blir som Riksbanken tror.

Å andra sidan så var det två av ledamöterna i Riksbankens direktion som ansåg att räntan kommer att behöva höjas redan i vår, i juli var det bara en som ansåg det.

Det finns också ekonomer som anser att Riksbankens prognoser är väl pessimistiska. Både Robert Bergqvist på SEB och Nordeas chefsekonom Annika Winsth tillhör dem, och menar att Riksbanken kommer att vara tvungen att börja höja räntan redan i vår.

– Vi delar inte riktigt Riksbankens syn på tillväxten. Vår bedömning är att vi kommer att få en betydligt starkare tillväxt redan under hösten. Även under 2010 tror vi på en starkare tillväxt än vad Riksbanken tror. Jag tror fortfarande att Riksbanken kommer att komma tillbaka och behöva revidera sin syn och höja räntan redan i april, säger Annika Winsth.

LO:s chefsekonom Lena Westerlund tillhör dem som tror att Riksbanken kommer att behöva höja reporäntan först nästa höst. Däremot så är hon orolig för att Riksbanken kan komma att höja reporäntan för snabbt under 2011, och att det kan gå ut över sysselsättningen.

– Det är inte bra med en ryckig penningpolitik när återhämtningen i den svenska ekonomin kommer. Det bör vara en gradvis höjning så att hushållen och företagen får den tid de behöver för att anpassa förväntningar och beteenden till ett nytt ränteläge, säger Annika Winsth.

Flera ekonomer menar också dagens besked kan göra att räntorna sjunker lite, eftersom det spekulerats i att Riksbanken skulle ändra sin prognos.

– Det faktum att Riksbanken valde att låna ut pengar till fast ränta tror jag kommer att medverka till att pressa ner räntorna. Sedan återstår att se hur långvarig den här effekten blir, säger Robert Bergqvist.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".