Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Genprofil kan vägleda cancerbehandling

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 05.30
Gen avgör behandling.

Forskare i Lund har upptäckt en speciell genprofil för bröstcancertumörer som kan komma att minska återfall och dödlighet i cancer. Upptäckten kan användas för att avslöja om en tumör är känslig för strålning eller ej.

– Vi vet att minskar vi lokalrecidivfrekvensen så vet vi också att vi på sikt kan minska dödligheten. Så det är ett väldigt lovande fynd, säger Emma Niméus, läkare på onkologiska kliniken i Lund, som har lett studien.

Varje år får 7 000 kvinnor bröstcancer och 1 500 avlider i bröstcancer. De flesta kvinnor opereras med så kallad bröstbevarande kirurgi, det vill säga så mycket som möjligt av bröstet behålls. Efter operationen får patienterna också strålbehandling. Men för cirka 500 kvinnor har strålbehandlingen ingen effekt, vilket innebär att cancern kommer tillbaka inom tre till fem år, så kallat recidiv. Med den nya genprofilen kan man alltså hitta de kvinnor som riskerar återfall.

– Det skulle innebära att patientgruppen som har den här profilen, där skulle vi då istället kunna välja att gå in och operera bort hela bröstet.

Opereras hela bröstet bort för just den gruppen av cancerpatienter minskar också risken för återfall radikalt. Ett återfall är allvarligt och innebär inte bara en ny operation patienter.

– Operationen är i sig ett moment som är jobbigt för patienten . Sedan finns också rädslan över att cancern är tillbaka. Det är ett stort trauma för många och en stor oro framförallt.

Vad kan man säga då generellt sett om en tumör som kommer tillbaka? Vad tyder det på?

– Det tyder på en sämre prognos. Risken är större för återfall, alltså att det sprider sig i hela kroppen.

Arbetet med en ny studie har inletts för att bekräfta det som den nya genprofilen visar och studien måste slutföras innan metoden kan börja användas i vården. Men resultatet hittills är precis det forskare strävat efter i flera år att hitta behandlingar som är anpassade till den enskilde patienten.

– Det här är ett sätt att skräddarsy. Genom att titta på patienternas genuppsättning ser vi vilka som svarar på en viss typ av behandling medan vissa patienter då inte svarar på behandlingen, säger Emma Niméus, läkare på onkologiska kliniken i Lund.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".