Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn över tre år bör vaccineras

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 03.00
Läkemedelsverket rekommenderar att barn över tre år och gravida vaccineras mot svininfluensa. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Läkemedelsverket rekommenderar att barn över tre år och gravida vaccineras mot svininfluensa. Verket utfärdar rekommendationen efter en utvärdering av risker och nytta med vaccinering.

– Åldersgränsen tre år beror på att vi bara har kliniska data på prototypvaccinet på barn över tre år. För barn under tre år har vi ännu inte fått några data, men vi väntas få det relativt snart, säger professor Jan Liliemark vid Läkemedelsverket:.

När det gäller barn under sex månader så säger ni att man inte bör vaccinera alls. Vad beror det på?

– Det beror på att de här barnen har ett outvecklat immunsystem som gör att vaccinationen sannolikt inte har någon effekt. De bildar inte mycket antikroppar, säger Jan Liliemark.

Barn mellan tre och tolv år bör vaccineras med en halv vuxendos i två omgångar med minst tre veckors mellanrum. Barn mellan 13 och 17 år bör få en hel dos. Däremot anser verket att i åldersgruppen sex månader till tre år bör bara barn i riskgrupper vaccineras.

Det är än så länge alltså dåligt med dokumentation och kliniska prövningar av det nya vaccinet på barn. Det förklarar Jan Liliemark så här:

– När man testar nya läkemedel i allmänhet så brukar man börja med vuxna patienter. Man börjar aldrig med studier på barn, såvida det inte är läkemedel som uteslutande ska användas på barn.

En annan grupp som bör vara extra försiktig är gravida och där är rekommendationen från Läkemedelsverket att det är viktigt för gravida att vaccinera sig.

– Dels är det ju betydligt fler som blir sjuka i den här influensan än i en vanlig säsongsinfluensa och dels har man ju också sett att de som blir sjuka i större utsträckning är unga för övrigt friska individer. Så att det finns så att säga ökad risk för gravida i allmänhet med just den här influensan, säger Jan Liliemark.

I motsats till om man vaccinerar små spädbarn kan fostret enligt Jan Liliemark få ett visst skydd genom vaccinationen av mamman.

– De antikroppar som det nyfödda barnet har kommer ju från moderns produktion av antikroppar, medan om man skulle vaccinera helt nyfödda barn så är det barnets eget immunförsvar som måste producera antikropparna, och man vet att nyfödda barn i allmänhet är ganska dåliga på att producera antikroppar.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".