Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler skolor kan vänta influensautbrott

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 15.48
1 av 2
Detta väntas bli en vanlig syn. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
2 av 2
Eleven Stina Holmström skickas hem av skolsköterskan Anette Andersson. Foto: Karin Malmsten/SR.

Det misstänkta utbrottet av svininfluensa som drabbat Finnvedens gymnasium i Värnamo lär troligen följas av utbrott på andra skolor runt om i landet, enligt Smittskyddsinstitutet.

För skolsköterskan på Finnvedens gymnasium Anette Andersson där mer än var tionde elev har blivit sjuk har det varit en hektisk vecka.

– Betydligt mer än vanligt och de är sjuka de vi skickar hem. Det är inte det att de kommer ner och är lite halvdåliga utan en del har hög feber och en del svettas och mår dåligt.

Det har varit en annorlunda vecka för eleverna på Finnvedens gymnasium i Värnamo. Visserligen har bara två fall av svininfluensa bekräftats, men betydligt fler har varit sjuka med misstänkta symptom. Som mest var 147 av skolans totalt 1 300 elever hemma.

För eleven Stina Holmström blev det en ovanligt kort dag i skolan.

– Jag har ont i halsen och är förkyld och känner mig konstig i kroppen.

Vad säger skolsköterskan?

– Det är klart att hon får gå hem, säger Anette Andersson.

Enligt Smittskyddsinstitutet tyder allt på att de många sjukdomsfallen är ett utbrott av influensan. Annika Linde på Smittskyddsinstitutet är inte förvånad över att Sverige nu tycks ha fått ett första utbrott på en skola. Den närmsta tiden kan vi räkna med fler liknande fall, säger hon.

– I skolan samlas många barn som inte har haft den här influensan tidigare och umgås tätt emot varandra och sitter i gemensamma klassrum. Vi vet, erfarenhetsmässigt, att det alltid sker en ordentlig smittspridning av influensa i skolor.

Finnvedens gymnasium har trots det misstänkta utbrottet inga planer på att stänga. Inte heller Annika Linde tycker att skolor ur smittskyddssynpunkt bör stänga eftersom en skola då måste vara stängd under väldigt lång tid för att stoppa spridningen. Däremot tror hon att vi kommer få se fall där antalet sjuka elever blir så många att det av undervisningsskäl inte längre är meningsfullt att hålla skolan öppen.

Annika Linde drar paralleller till sin egen skolgång på 1950-talet då asiaten härjade i Sverige.

– När det var som värst så var vi i min klass sju närvarande av 33. I dag tror jag att man hade stängt skolan, då är det inte meningsfullt att bedriva undervisning.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Samarbete med Karin Malmsten, SR Jönköping
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".