Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg ser över bankernas kapitaltäckning

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 18.00

Nu öppnar finansminister Anders Borg för idén att bankerna ska tvingas ha olika stora säkerhetsmarginaler i sin ekonomi, så kallad kapitaltäckning, beroende på om det är hög- eller lågkonjunktur.

– Vi håller på att se över kapitaltäckningskraven. Det är en av de stora frågorna inför vårt formella Eco-finmöte. Vi har ju sagt att vi gärna ser att vi kan motverka den här procykliska effekten i banksystemet, säger finansminister Anders Borg.

När Anders Borg säger att han vill motverka den procykliska effekten i banksystemet syftar han på att bankerna ofta ökar sin utlåning i goda tider, vilket leder till kreditförluster i dåliga tider då bankerna istället drar ned sin utlåning.

För att komma till rätta med detta diskuteras just nu möjligheten att tvinga bankerna till olika stora säkerhetsmarginaler beroende på om det är hög- eller lågkonjunktur.

I högkonjunktur skulle bankerna tvingas ha större säkerhetsmarginal, eller kapitaltäckning som man säger på bankspråk, vilket skulle hålla tillbaka utlåningen, och i lågkonjunktur skulle kapitaltäckningskravet sänkas, vilket skulle öka bankernas möjligheter att låna ut pengar.

På så sätt skulle bankernas utlåning i bästa fall hållas på en mer jämn nivå och inte bidra till konjunktursvängningarna.

I morse kunde Ekot berätta att två tunga svenska professorer, Lars Calmfors och Peter Englund, stöder idén.

Peter Englund vid Handelshögskolan i Stockholm förklarar hur han hoppas att den skulle fungera under en lågkonjunktur.

– Då skulle bankerna ha reserver att ta av, det vill säga de skulle uppfylla kapitaltäckningskraven med råge och skulle kunna tära på de reserverna i dåliga tider och inte behöva dra ner på sin utlåning, säger han.

Niklas Johansson
nils.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".