Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olofsson: Energin kan utnyttjas bättre

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 02.00

Regeringen satsar ytterligare 300 miljoner kronor på energi-effektivisering nästa år. Satsningen riktar sig såväl till kommuner och landsting som till småföretagare, säger näringsminister Maud Olofsson.

Enligt Maud Olofsson finns beräkningar som visar att hela 60 procent av den energi som används går förlorad och hon säger att det finns stora vinster att göra på att använda energin mer effektivt.

– Vad vi gör nu är att vi går in och mer än fördubblar anslagen till energieffektiviseringsåtgärder. Det innebär att vi satsar på att småföretag ska göra analyser för att se hur de kan energieffektivisera. Vi pratar med den offentliga sektorn för att se hur de kan bygga om lokaler och hur de kan spara energi i den verksamhet som offentlig sektor har.

– Sedan fortsätter vi med klimat- och energirådgivningen runt om i våra kommuner och vi ser också till att vi satsar på forskning och utveckling. Det är en rad åtgärder för att minska energiförbrukningen, säger Maud Olofsson.

Med ytterligare 300 miljoner till energieffektivisering blir det totalt 550 miljoner per år som regeringen satsar på området. Mycket energi går alltså förlorad på grund av bristande kunskap, enligt Maud Olofsson.

Småföretag ska till exempel kunna få energikartläggningscheckar för att kunna köpa in energikonsulter som kan ge råd om vad som kan göras för att verksamheten ska kunna bedrivas mer effektivt. Dessutom blir det satsningar på forskning och framtagning av energieffektiva fordon bland annat till jordbruket.

Det blir Energimyndigheten som får ta hand om verksamheten. Maud Olofsson säger att det finns stora pengar för företagen att tjäna, men frågan är då varför staten går in med pengar?

– Ibland kan man behöva stimulera framväxten av olika åtgärder. Om det vore så att man vore kunnig om hur mycket vi slösar då vore detta redan gjort. Vi ser att det inte är fallet, men man måste få kunskap om det och man måste få en spark i baken för att det här ska ske, säger näringsminister Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".