Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

G20 överens om bonusbegränsningar

Publicerat lördag 5 september 2009 kl 16.01
Brittiska Alistair Darling (mitten) fick vid G20-mötet medhåll om att bonusar ska långsiktiga. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Uppdaterad: 17:53
G20 har just avslutat sitt möte i London och de är överens om både sanktioner mot skatteparadis och att det måste införas begränsningar i bankernas bonussystem.

För att det här ska fungera måste det vara en modell som gäller över hela världen, sa Storbritanniens finansminister Alistair Darling.

Det finansministrarna var överens om var att bonussystemen måste vara långsiktiga, att bonusarna ska betalas ut med en viss fördröjning. Alistair Darling nämner att belöningen för uppnådda ut resultat ska betalas under så lång tid en treårsperiod.

På det här sättet hoppas man dämpa den riskbenägenhet som höga bonusar kan leda till, en riskbenägenhet som anses ha skuld till de spekulationsbubblor som i sin tur ledde över till finanskris och lågkonjunktur.

Exakt hur den här begränsningen av bonusarna ska utformas och hur de ska införas kommer troligtvis inte att bli klart i dag. Det här mötet är ju bara ett förberedande möte inför det möte som G20-ländernas stats- och regeringschefer ska hålla i Pittsburgh i USA om tre veckor.

Finansministrarna tros också ha tagit till sig ett förslag från den amerikanske finansministern, nämligen att det ska ställas högre krav på bankerna när det gäller hur mycket eget kapital de ska ha i förhållande till hur mycket de lånar ut. Förhoppningen är att det i framtiden ska förhindra alltför våghalsig utlåning.

Det föreslås också att bonusar ska kunna krävas tillbaka om det visar sig att en affär inte blev lika bra som det först verkade när bonusen bestämdes.

Den brittiske finansministern sa att de banker som inte ställer upp på det här ska drabbas av sanktioner.

Finansministrarna är också överens om att olika typer av skattefinansierade stimulanspaket inte kan trappas ner innan det är helt klart att världsekonomin har vänt uppåt igen.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".