Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ytterligare 350 miljoner till F-kassan

Publicerat söndag 6 september 2009 kl 09.00
Socialförsäkringsministern

Försäkringskassan får nu de resurser de behöver för att verksamheten ska fungera bra, enligt socialförsäkrings-minister Cristina Husmark Pehrsson. Totalt handlar det om 950 miljoner extra i år, och nästa år höjs nivån med 600 miljoner kronor.

För ett år sedan blev väntetiderna orimligt långa för folk som väntade på till exempel föräldrapenning och bostadstillägg, men nu säger Cristina Husmark Pehrsson att Försäkringskassan kommer att ge en god service.

– Det har funnits brister i Försäkringskassans interna kontroll och i ledning och styrning. Men genom en tät dialog som vi har haft under våren och sommaren med Försäkringskassan har vi kommit fram till att med detta kraftfulla tillskott de får i år på 950 miljoner och en nivåhöjning från och med nästa år på 600 så är det vad vi och Försäkringskassan tillsamman anser att den kommer att behöva för att just se till att verksamheten är rättssäker och att människor får sina pengar i tid, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Regeringen ger alltså Försäkringskassan de pengar som den har begärt för att ekonomin ska komma i balans.

600 miljoner kronor fick den i våras och nu 350 miljoner kronor till, vilket alltså blir 950 miljoner extra i år.

Nästa år höjs nivån med 600 miljoner kronor och det ska, enligt Husmark Pehrsson, räcka.

Försäkringskassans problem med orimligt långa handläggningstider, där folk tvingades vänta i ovisshet ska inte upprepas. Det inte ska vara några problem i fortsättningen lovar Cristina Husmark Pehrson.

– Vi har fått redogörelser nu från försäkringskassan, vad de anser att de kan behöva. De har ju tidigare under åren långt tillbaka varit hänvisade till tilläggsanslag i budgeten, men nu får de än nivåhöjning på 600 miljoner kronor från och med nästa år. Det är vad de säger nu att de behöver för att säkerställa att det här serviceåtagandet ska kunna ske på ett bra och riktigt sätt., säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".