Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kubansk press frigör sig från censur

Publicerat söndag 6 september 2009 kl 12.30
Kubansk media blir allt mer kritisk mot den egna staten. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Samtidigt som Fidel Castro tycks bli allt friskare tycks också den kubanska pressen ha börjat friskna till efter decennier av censur. Att läsa tidningen har plötsligt blivit riktigt spännande.

Att världen är ett inferno av krig, svält och arbetslöshet vet alla kubaner som regelbundet läser sin Granma, Kubas enda dagstidning, liksom att de vet att Kuba är det lysande undantaget som bara producerar positiva nyheter.

Den verklighetsbeskrivningen har varit grundpremissen för den kubanska pressen och den har gjort att ingen, inte ens journalisterna själva, tror ett ord på vad som står i tidningen.

Plötsligt har det dock börjat ändras.

I det senaste numret av Juventud Rebelde, ungkommunisternas veckotidning, fanns en stort uppslagen artikel som gick till hårt angrepp mot censurens byråkrater som tror att revolutionen försvaras bäst genom att ljuga om verkligheten och som skyller alla problem på USA:s blockad.

Den här typen av svidande kritik har alltid varit förbehållen de högsta ledarna, Fidel och Raúl Castro. Att det nu är en ung och ganska okänd journalist som delar ut örfilarna har väckt hopp om att en öppning är på gång.

Förhoppningarna stärks av att Juventud Rebelde under hela det senaste året har publicerat en rad kritiska reportage om korruption, dubbelmoral och maktmissbruk, teman som tidigare varit tabu.

Det här nya kritiska tonfallet märks också i Granma och till och med i televisionen.

Om pressen har börjat praktisera kritiskt tänkande finns det, som nästan alltid på Kuba, andra tecken som pekar i rakt motsatt riktning.

Det gäller till exempel universiteten där de ansvariga har slagit fast att det är det politiska och ideologiska arbetet som är det viktigaste. Att försvara revolutionen är den centrala uppgiften och de som inte är sanna revolutionärer har ingenting på universiteten att göra.

Som den förre utbildningsministern sammanfattade det: ”Revolutionen är viktigare än vetenskapen”.

Kanske ett ämne för ett kritiskt reportage i Juventud Rebelde?

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".