Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen satsar mot anlagda bränder

Publicerat söndag 6 september 2009 kl 16.14
Hovsjöskolan i Södertälje är en av skolorna som har drabbats av bränder nyligen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Det blir allt vanligare med anlagda bränder. Senast i natt brann det i en skola i södra Stockholm och sju bilar tändes på i Göteborg. Därför satsar nu polisen extra resurser på att bekämpa den typen av brottslighet.

Vid Göteborgspolisen är Bertil Claesson chef för satsningen.

– För den enskilde som drabbas är det naturligtvis jättestort, att få sin bil uppeldad eller att en skola brinner. Det enskilda människorna lider ju väldigt stor skada av det här, och det tar vi ju på mycket stort allvar. Som polis tycker man ju detta är mycket otrevlig.

I Göteborg har de just nu stora problem med att bilar sätts i brand. Därför förändrar polisen där sitt sätt att arbeta.

I stora drag handlar det om att samordna mer och se om det finns kopplingar mellan liknande brott på olika adresser. Dessutom jobbar polisen med att få fler att vittna om det de har sett.

Det blir vanligare med till exempel bränder i bilar, stenkastning mot polis och räddningspersonal och skolbränder.

Den senaste tiden har det rapporterats om en rad skolbränder i Trelleborg, Södertälje, Halmstad, Säffle, Älvsbyn och nu senast i natt en skola i Bandhagen i södra Stockholm.

Många av bränderna misstänks vara anlagda, och det blir allt vanligare. På tio år har antalet fördubblats, till omkring 270 anlagda skolbränder förra året, visar statistik från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Varför de här brotten blir vanligare är svårt att peka på, säger Bertil Claesson.

– Jag tror att det finns en mängd olika motiv till varför man gör så här. Det kan vara spännande. Det kan vara roligt. Det kan vara också att man är frustrerad över sin egen situation, säger poliskommissarie Bertil Claesson vid polisen i Göteborg.

I Göteborg har förebyggande satsningar för att motverka bränder varit omfattande de senaste tio åren, allt sedan den stora diskoteksbranden på Hisingen 1998.

När det gäller skolbränder har man här sett ett trendbrott i statistiken jämfört med landet i övrigt, säger Pernilla Alsterlind, beteendevetare och samordnare för förebyggande åtgärder mot anlagd brand, vid räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi har färre bränder i och omkring skolor, än nationellt. Där har vi inte sett den tydliga trendbrytningen som vi har sett i Göteborg.

Anledningen tror Pernilla Alsterlind är de projekt där brandkåren informerar om eld och bränder i Göteborgsskolorna. I den senaste satsningen träffar alla i årskurs två och fem brandmännen och får hjälpa till i deras arbete.

Här granskas också alla insatsrapporter från skolbränder extra noga, för att reda ut om branden verkligen var anlagd, alltså att avsikten var att skolan skulle börja brinna. Många anlagda skolbränder har inte det uppsåtet, säger Pernilla Alsterlind.

– Man kan inte själv i den åldern se konsekvenserna, säger Pernilla Alsterlind, vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".