Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler unga dricker farligt mycket alkohol

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 07.56
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Män mellan 25 och 29 år dricker mest, visar en kommande rapport från Folkhälsoinstitutet.

Sven Andreasson, avdelningschef på Folkhälsoinstitutet är en av författarna till rapporten.

– Ökningen beror framförallt på ökad tillgänglighet. Fler krogar som har öppet sent på nätterna, billigare alkohol. Sett i ett historiskt perspektiv är alkoholen betydligt billigare nu än tidigare. Det är också en ungdomskultur där alkoholen har fått ökad betydelse, säger Sven Andreasson.

Att dricka så mycket att det kallas för ett riskbruk innebär minst 14 glas alkohol per vecka för män och 9 för kvinnor. Så mycket dricker alltså 13 procent av männen mellan 25 och 29 år, enligt rapporten från Folkhälsoinstitutet.

Det är en kraftig ökning jämfört med år 2004 då motsvarande siffra var sju procent och låg närmare hur det ser ut för befolkningen i stort. Det här får allvarliga konsekvenser enligt Sven Andreasson.

– Våldsbrott, uppmärksammade hemska händelser. Det ser vi mer av nu än tidigare, säger Sven Andreasson.

När det gäller kvinnor är utvecklingen delvis annorlunda, i gruppen 20 till 24 år har de som dricker så mycket att de riskerar att bli beroende, minskat något, från 10 till 8 procent. Samtidigt har andelen som riskerar att utveckla ett alkoholberoende i gruppen kvinnor 25 till 29 år har ökat från 6 till 8 procent.

Varför utvecklingen skiljer sig åt mellan könen vet inte Sven Andreasson, men det ser likadant ut i andra länder. Frågan är vilka åtgärder som behövs för att ändra utvecklingen.

– Korrigera priserna så att man hamnar på den nivå vi hade för 10, 15 år sedan. Det andra handlar om tillgängligheten, att titta på serveringstillstånd. Vi har en kraftig ökning av serveringstillstånd och vi måste hitta sätt att begränsa den utvecklingen, säger Sven Andreasson.

Samtidigt som Folkhälsoinstitutet alltså presenterar siffror som visar att mer än var tionde ung vuxen man riskerar att utveckla ett missbruk, visar tidigare rapporter i år att gymnasieelever dricker mindre än tidigare.

– En trolig förklaring är att föräldrar i Sverige har blivit mer restriktiva i förhållande till sina barn. Sedan rår man sig själv i större utsträckning, man flyttar hemifrån men man har ännu inte egen familj och eget arbetsliv. Under den fasen i livet verkar det som att man dricker väsentligt mer alkohol, säger Sven Andreasson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".