Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Långt ifrån vad kommunerna behöver"

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 16.35

Bland kommuner och landsting är reaktionerna på de extra miljarderna blandade. Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, skriver i dag att det ökade statsbidraget är mycket bra, medan några kommuner är besvikna i dag.

Sveriges kommuner och landsting, som är arbetsgivarorganisation för just kommuner och landsting, skriver i dag att det ökade statsbidraget 2010 är ett mycket bra och behövligt tillskott för sektorn.

Ordförande Anders Knape tycker att det är bra att regeringen inte detaljstyr hur pengarna ska användas. Det är ute i kommunerna, landstingen och regionerna man bäst kan avgöra var resursförstärkningarna behövs enligt honom.

– Det betyder oerhört mycket i en sådan situation som vi står i, säger Levi Eckeskog som är kristdemokratiskt landstingsråd i Östergötland.

Men det finns också kommuner som är besvikna. Katarina Berggren är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka söder om Stockholm. En droppe i havet kallar hon extrapengarna.

– Alla tillskott är naturligtvis välkomna. Men det känns lite som att man är ute efter ett plåster på ett benbrott.

Botkyrka kommun räknar med att tappa 250 miljoner kronor nästa år i skatteintäkter på grund av ökad arbetslöshet. Samtidigt räknar kommunen med att försörjningsstödet, främst då människor som går på socialbidrag kommer att öka med 15 procent nästa år.

Då betyder regeringens extrapengar, som för Botkyrkas del skulle landa på omkring 40 miljoner kronor, väldigt lite, säger Katarina Berggren.

– Det kommer göra att vi kommer att kunna behålla kanske ytterligare någon personal på någon förskola eller skola. Men som sagt kostnadsutvecklingen är det som är det riktigt oroande när det gäller försörjningsstöden och de ungdomar som inte får något arbete i dag. Det här är långt ifrån vad som faktiskt behövs, säger Katarina Berggren.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".