Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder fortsätter kräva mer mjölkstöd

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 05.00
Belgiska mjölkbönder protesterade med denna ko i Bryssel i går för bibehållet mjölkstöd. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Höjda världsmarknadspriser på mjölkprodukter de senaste veckorna var inget som påverkade EU:s jordbruksministrar när de i går kväll möttes i Bryssel för att diskutera ökat stöd till Europas mjölkbönder.

Femton länder, med Tyskland och Frankrike i spetsen, kräver olika sorters stöd åt mjölkbönderna.

Till exempel så ingår det i det fransk-tyska förslaget att det ska vara ett minimipris på den mjölk som säljs från bönderna till mejerierna.

Att världsmarknadspriserna har gått upp de senaste veckorna gjorde heller inget intryck på länderna som vill ha mer för mjölken.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger så här om läget på världsmarknaden.

– Världsmarknadspriserna på till exempel skummjölkspulver har stigit i de sista auktionerna avsevärt, vilket tyder på att situationen har vänt. Jag har också fått rapporter om att de stödköp som varit ganska stora under sommaren i stort har upphört. Vilket tyder på att marknaden har vänt. Men vi vill vara säkra och har alltså begärt och fått löfte om att en ny rapport kommer i oktober, säger Eskil Erlandssson.

Rapporten i oktober är ett sätt för EU:s ordförandeland Sverige och EU-kommissionen att köpa lite tid med hopp om att ytterligare förbättrade världsmarknadspriser ska bevisa att det inte behövs så mycket mer stöd.

På två punkter var den danska jordbrukskommissionären Marianne Fischer Boel stenhård i går kväll. Dels gäller det att stoppa den pågående nedläggningen av systemet med mjölkkvoter, dels gäller det nya stödköp av skummjölkspulver och smör.

Ökat stöd till skummjölk och smör skulle bara uppmuntra bönderna att producera ännu mer, sa EU:s jordbrukskommissionär.

Däremot tyckte Marianne Fischer Boel att det var en bra idé att köpa ut mjölkbönder så att de går i pension i stället för att producera mjölk. Svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson håller med.

– Det är ett system som tillämpades för ett tiotal år sedan i Sverige och gjordes på ett framgångsrikt sätt. Många andra länder har ju inte tillämpat det systemet tidigare och har kanske utrymme att göra det, säger Eskil Erlandsson, som inte behövde träffa de tusen arga mjölkbönder som demonsterarde i samband med mötet i Bryssel. Bönder som förmodligen kommer tillbaka när jordbruksministrarna träffas nästa gång.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".