Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många uppsagda tillbaka i arbete igen

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 03.00

Trots lågkonjunktur, allt fler varsel och stigande arbetslöshet, så har nio av tio uppsagda tjänstemän som sökt hjälp hos Trygghetsrådet fått ett nytt jobb.

– Vi kan se att första halvåret i år, även om det är många som sägs upp och även om den mediala bilden är att det är väldigt besvärligt på arbetsmarknaden, så ena halvan stämmer väl det är många som blir uppsagda, men vi tycker fortfarande att det är hyfsat gott om jobb, säger Carl Gustaf Leinar som är vd för Trygghetsrådet.

Trots lågkonjunktur och stigande arbetslöshet har nio av tio uppsagda tjänstemän som sökt hjälp hos trygghetsrådet fått ett nytt jobb. Och 70 procent har fått ett fast jobb.

Trygghetsrådet är ett samarbetsavtal mellan Svenskt Näringsliv och fackliga organisationer för privata tjänstemän. Det finns till för att hjälpa den som blir uppsagd att hitta ett nytt jobb.

Annika Norberg var anställd som biträdande projektledare på ett byggföretag när finanskrisen slog till och hon blev uppsagd. I dag har hon, med hjälp av Trygghetsrådet, fått ett längre vikariat som projektledare inom offentlig sektor.

Innan hon blev varslad visste hon inte att Trygghetsrådet fanns. Det kom som en glad överraskning, säger hon.

– Det var jättepositivt för mig att man kunde få stöd när man helt plötsligt blev av med jobbet som man inte hade tänkt på, säger Annika Norberg.

Men hur såg det här stödet ut då?

– Man fick en handledare som man fick träffa och pratas vid med vid några tillfällen. Sedan har de massa kurser som man kan gå som är förknippade med hur man ska söka jobb och kanske marknadsföra sig själv och såna saker. Det tyckte jag var jättebra, säger Annika Norberg.

Under första halvåret i år så är det tre gånger så många som har vänt sig till Trygghetsrådet som samma period i fjol. Ökningen är allra störst bland personer under 30 år. I den gruppen är ökningen hela 600 procent.

Men nio av tio har alltså fått ett nytt jobb. Då räknas jobb som sträcker sig över sex månader. Men de allra flesta får fast jobb, säger Carl Gustaf Leinar.

– Nästan 70 procent av dem som lämnar oss går till en fast anställning. Det är lika hög siffra som förra året. Det är också lite förvånande att trots att det är lågkonjunktur, så får de som får jobb fasta jobb, säger Carl Gusta Leinar.

Trygghetsfonden är motsvarande samarbete mellan Svenskt Näringsliv och LO. Siffror därifrån visar att sedan förra sommaren har lite drygt 30 procent fått ett fast jobb eller en visstidsanställning längre än sex månader.

Skillnaden kan bero på att lågkonjunkturen inte har slagit lika hårt mot tjänstesektorn som mot industrin, säger Carl Gustaf Leinar. Inte än. Han tror att om ett år så är verkligheten en annan.

– Det börjar tröga till sig. Det är vår erfarenhet. Min bedömning är att 2010 kommer att vara ett besvärligt år. I dag är det så att den största enskilda branschen som anställer privatanställda tjänstemän som förlorat jobbet på grund av uppsägning är offentlig sektor. Där är jag väl lite fundersam om vad som kommer att hända nästa år när skatteintäkterna blir lägre, säger Carl Gustaf Leinar.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".