Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bruna sotmoln bidrar till klimatkris

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 05.30
Hälften av den globala uppvärmningen kan härröra från andra utsläpp än koldioxid. Foto: Oded Balilty/Scanpix.

Andra föroreningar än koldioxid kan spela en betydligt större roll än man tidigare trott när det gäller att påverka den globala uppvärmningen, enligt ny FN-rapport.

Man brukar räkna med att koldioxiden svarar för cirka 60 procent av växthusgaserna. Men enligt nya forskningsrön, som redovisas i en rapport från FN:s miljöprogram UNEP, kan det vara så mycket som häften av uppvärmningen som härrör från andra utsläpp som svart sot, marknära ozon, metan och kväveföreningar.

FN:s miljöprogram UNEP har arbetat med ett forskningsprojekt om bruna sotmoln. Nu ser man också en koppling mellan sotmolnen och den globala uppvärmningen, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram.

Sot bildas ju vid förbränning av biomassa, kol, dynga och vid skogsbränder. Sot och marknära ozon är också en stor hälsofara för människor speciellt i fattiga länder. Att andas in dessa avgaser beräknas orsaka mellan 1,6 och 1,8 miljoner dödsfall om året.

Att minska de utsläppen skulle inte bara minska klimatpåverkan utan också medföra stora hälsovinster, till exempel genom att bygga effektivare eldstäder för matlagning, säger Achim Steiner.

Förhandlingarna inför klimatmötet i Köpenhamn i december är redan tillräckligt komplicerade utan att man plockar in sotmolnen i överläggningarna, tror Achim Steiner.

Men sotmolnen och andra luftföroreningar är trots allt lättare att ta itu med på nationell nivå i motsats till koldioxiden som kräver globala åtgärder:

Sotmolnen fylls hela tiden på, men har en kort uppehållstid på några veckor i atomsfären medan koldioxiden kan stanna däruppe tusentals år, säger Achim Steiner.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".