Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Turkiet

Ahtisaari vill blåsa liv i EU-förhandlingar

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 18.07

Det går trögt i förhandlingarna om ett EU-medlemskap för Turkiet. Det har gått fem år sedan EU gav klartecken att börja förhandla med Turkiet, men de konkreta framstegen lyser med sin frånvaro.

I oktober 2004 var det optimism, och det talades om att EU-dörren hade öppnats, åtminstone på glänt.

Men på de fem år som gått har den där dörren inte öppnat särskilt mycket mer.

Det konstaterar Martti Ahtisaari, Nobels fredspristagare förra året, som leder en oberoende kommission om de turkiska medlemsförhandlingarna.

I Turkiet har reformarbetet stannat av. Men ännu värre är att ledare inom EU har bytt åsikt, och inte längre hjärtligt välkomnar Turkiet i EU-gemenskapen, säger Martti Ahtisaari.

– Det värsta enligt min mening är att folk har börjat ändra sina åsikter i vissa länder och det politiska ledarskapet. Så att vi anser nu att det viktigaste är att vi följer samma grundregel som vi har gjort när vi blev medlemmar, så att man öppnar alla delar av förhandlingar, säger Martti Ahtisaari.

EU måste blåsa liv i förhandlingarna med Turkiet, annars förlorar unionen trovärdighet och risken finns att Turkiet då bromsar takten på sina utlovade reformer ännu mer.

Hittills har förhandlingarna till stor del fördröjts av anklagelser om bristande reformer och framsteg när det gäller bland annat mänskliga rättigheter i Turkiet. Också den svårlösta Cypernfrågan har varit som en käpp i hjulet i förhandlingarna.

Men det är ändå EU:s tröghet och ovilja som varit den största bromsklossen, och Martti Ahtisaari konstaterar att det inte varit samma behandling för Turkiet  som andra, tidigare kandidater till EU-medlemskap.

– Det har inte varit det. Och man har blockerat vissa öppningar i den här diskussionen, säger Martti Ahtisaari.

Nu hoppas han att förhandlingarna ska kunna ta fart igen. I dag har den oberoende kommissionen bland annat diskuterat frågan med EU:s ordförandeland Sverige.

– Nu hoppas jag att vi kan börja öppna de dörrar som har varit stängda, säger Martti Ahtisaari, ordförande i den oberoende Turkietkommissionen.


Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".