Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kissande badgäster kan orsaka astma

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 04.00
Urin och svett i bassängen skapar trikloramin som kan ge astma. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Besökare i svenska badhus drar sig inte för att kissa i bassängen. Det visar en stickprovsundersökning som Ekot har gjort. Den ohygieniskan vanan bidrar dessutom till dålig luft i badhusen som till och med kan orsaka astma.

Några badgäster som Ekot pratat med i Jönköping och Växjö är inte förvånade över urinfynden i undersökningen.

– Kissa i vattnet? Ja, ja, det har jag hört talas om, säger en äldre badgäst.

En småbarnsmamma är varken överraskad eller särskilt upprörd.

– Jag har ju småbarn själv också så att jag både vet ju att det är så det är och kanske inte tycker att det så fruktansvärt heller.

– Jag personligen har liksom hittat typ bajskorvar som har flytit och det är ju lite väl äckligt, säger en yngre besökare.

Det är kanske vanligare än vad vi vill tro att vi kissar i vattnet när vi badar i simhallen.

Ekot har testat kvävehalten i 18 slumpvis valda inomhusbassänger. Ett indirekt sätt att mäta urinmängden, eftersom kvävet kommer framför allt från urin.

I åtta av de 18 bassängerna var kvävehalten över två milligram per liter vatten. Tre bassänger hade över fem milligram.

Michael Ressner är expert på Socialstyrelsen.

– Är det över 1,5 milligram per liter så skulle ju jag funderar lite grann på att här har vi föroreningar i vattnet som vi måste kontrollera var de kan komma ifrån. Och mycket sannolikt så är det människor som är orsaken till de här höga halterna.

Kiss och svett?

– Kiss och svett är absolut de största orsakerna till att man har höga kvävehalter i vatten, säger Michael Ressner.

Efter provtagningen har vi pratat med badgästerna om resultatet. Här några röster från Växjö och Göteborg.

– Är det så att vissa gör det? Att de kissar där? Det var ju jätteäckligt att höra detta. Usch, då vågar jag inte gå hit, säger en badgäst.

– Äckligt! Och så finns det så gott om toaletter, så det tycker jag att man kan göra där i stället, säger en besökare.

– Ja, det är som allt annat. Det ingår i samhällsutvecklingen, höll jag på att säga. Det är ingenting att göra åt, konstaterar en annan badgäst.

Ekots mätning betyder inte att de bassänger som fick höga halter kväve är smutsiga hela tiden. Mätningen visar bara hur det var vid mätningsögonblicket.

Kiss i badvattnet bidrar också till att det bildas ett ämne som heter trikloramin. Det är en gas som ger hosta, rinnande ögon, irritation i halsen och illamående. Gasen kan också ge astma om ventilationen i simhallen är dålig.

En pågående studie i Umeå bekräftar sambandet mellan trikloramin och astma. Studien visar att tolv procent av dem som jobbat i badhus i över ett år får astma. I hela befolkningen är andelen åtta procent.

Professor Gunnar Nordberg, som leder undersökningen, säger att också badgästerna löper större risk att drabbas av astma om luften är dålig. Men det är också badgästerna själva som kan göra en hel del för att minimera riskerna.

– Det är viktigt här att man upplyser de badande om att de ska tvätta sig noga och duscha innan de går i bassängen. Att de ska ha rena badkläder på sig, att de inte får hoppa i med sådana kläder som de har haft under dagen och så vidare, säger Gunnar Nordberg, professor emeritus.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

 Samarbetet med SR Jönköping, SR Göteborg och SR Kronoberg

FAKTA TRIKLORAMIN

- Det är känt sen tidigare att trikloramin inte är nyttigt - höga halter kan ge illamående och andnöd.

- 2006 visade belgiska forskare att trikloramin också kan orsaka barnastma.

- En studie bland skolbarn i Umeå visade också att barn som badade mer än en gång i månaden i klorerat vatten hade mindre skydd i luftvägarna.

- I en nu pågående studie vid Umeå universitet har 1100 badhusanställda svarat på en enkät.

- Svaren visar att "i samband med vistelse i simhall rapporterades andnöd (13 %), hosta (23%), irritation i näsa (29%), i svalg (24%) och i ögon (37%). Astmabesvär eller medicinering mot astma rapporterades av 12,3.% av de badhusanställda, vilket är högre än för hela befolkningen (8,1%).

- Professor Gunnar Nordberg hoppas kunna påvisa att redan 0,2 mg trikloramin per kubikmeter luft är farligt. Idag finns någorlunda konsensus om att 0,5 mg är problematiskt
Men bland astmaspecialister finns det de som tror att larmen är överdrivna - sambanden är inte helt klarlagda, menar kritikerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".