Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sturebyfallet

16-åringarna fälls för mord och anstiftan

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 08.45
1 av 2
Advokaterna Jan Karlsson och Claes Borgström företräder de dömda 16-åringarna. Foto: Roger Vikström/Scanpix.
2 av 2

Uppdaterad: 16:00
Efter en kort överläggning meddelade Södertörns tingsrätt i dag att de åtalade 16-åringarna i Sturebyrättegången är skyldiga till mord respektive anstiftan till mord. 

De båda 16-åringarnas straff kommer att meddelas efter en rättspsykiatrisk undersökning som beräknas ta minst en månad. Rättens ordförande, Paul Arnell, hoppas kunna skynda på processen.

Åklagare Jakob Holmberg inledde sitt slutanförande med att beskriva mordet på den 15-åriga flickan som en overklig tragedi.

– Man kan bara föreställa sig vilket fruktansvärt lidande hon utsattes för under sina sista minuter i livet. Det måste ha varit fruktansvärt att ligga i skogen och kämpa emot när en skolkamrat stryper en, sa åklagare Jakob Holmberg.

Under slutpläderingen sa han att om de båda 16-åringarna hade varit vuxna skulle han ha yrkat på livstids fängelse för mordet på flickan som ströps till döds av den 16-åriga pojken i samband med en utomhusfest i juni.

Åklagaren yrkade på att gärningen skulle rubriceras som mord och att de båda åtalade skulle dömas till fyra års sluten ungdomsvård. Han var nöjd med rättens beslut.

– Jag tycker att beslutet var riktigt, jag har drivit det här åtalet och tycker att tingsrätten har gjort en riktig bedömning, säger Jakob Holmberg.

Den 16-årige pojkens advokat, Claes Borgström, hävdade att det var flickvännens påtryckningar som fått hans klient att döda den 15-åriga flickan.

Enligt Borgström ska gärningen inte betraktas som mord utan dråp.

– Gärningen skedde i hastigt mod och var inte planerat, förklarade han under sitt slutanförande.

Han menade att den 16-årige pojken skulle dömas till maximalt två års sluten ungdomsvård men uteslöt inte ett lindrigare straff. Claes Borgström tycker ändå att dagens beslut är rimligt.

– Jag yrkade visserligen på att brottet skulle bedömas som dråp. Det är min skyldighet att peka på det som kan vara förmildrande men samtidigt är rättens bedömning att det är ett mord inte orimlig, säger advokat Claes Borgström.

Flickans advokat, Jan Karlsson ifrågasatte flera av de vittnesmål som lämnats under rättegången.

– Flera har varit vänner till den döda flickan och har känt ett agg mot min klient, sa advokat Jan Karlsson.

Han menade att flickan inte har haft något uppsåt att 15-åringen skulle dödas och att hon inte insåg att det skulle kunna hända.

– Det finns utrymme för att min klient inte insåg riskerna och hon skulle därför kunna frikännas, avslutade Jan Karlsson.

Att en flicka döms för mord är mycket ovanligt och att en flicka döms för anstiftan till mord har aldrig tidigare skett i Sverige, enligt rättsexperter. Flickans advokat Jan Karlsson är förvånad över dagens snabba beslut.

– Jag känner mig inte riktigt bekväm med att få beslutet så snabbt. Man har haft en relativt lång förhandling med mycket muntlig bevisning och det är klart att man känner en viss besvikelse, det kommer man inte ifrån, säger advokat Jan Karlsson.

Den döda flickans familjs målsägarbiträde, Bengt H Nilsson, sa att det inte finns något hämndbegär hos flickans familj men att de vill att allt ska gå rätt till. Han menade också att gärningen var planerad.

– Det här är inget dråp, sa målsägarbiträde Bengt H Nilsson.

Han avslutade sitt anförande med att läsa upp ett kortare uttalande från flickans familj riktat till de båda åtalade 16-åringarna men tvingades flera gånger avbryta uppläsningen med gråten i halsen.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".