Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekot refererar

Slutpläderingar i Sturebymålet

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 09.00

09.02 Rättens ordförande, rådman Paul Arnell, hälsar välkommen till rättegångens sista dag och förklarar att förhandlingarna kommer att hållas för öppna dörrar. Dagen kommer att ägnas åt slutpläderingar.

09.04 Åklagare Jakob Holmberg inleder sitt slutanförande. Han beskriver händelserna som en overklig tragedi. Han påpekar att få av vittnen hade kunnat föreställa sig att de åtalade kunnat vara i stånd till att att begå mordet. Åklagaren påpekar att ett brott är ett brott oavsett vem som begår brottet. De viktigaste punkterna är enligt åklagaren om den 16-åriga flickan har haft uppsåt att förmå sin tidigare pojkvän att begå mordet och om den 16-åriga pojken ska dömas för mord.

09.07 Åklagaren menar att den 16-åriga pojken varit konsekvent i sina berättelser och berättat på samma sätt. Har har också i ett tidigt skede själv berättat om sin delaktighet i mordet. Den 16-åriga flickan har enligt åklagaren varit mer på sin vakt och snarare reagerat på information än själv berättat. Därför menar åklagaren att den 16-åriga pojken ska anses vara mer trovärdig.

09.11 Den 16-åriga flickans sms visar, enligt åklagaren, att gärningen har varit planerad och att hon har varit medveten om händelseförloppet. 

09.13 Åklagaren menar att den 16-åriga flickan inte, som hon själv hävdat, har letat efter en anledning att avsluta förhållandet med pojkvännen. 

09.15 Den 16-åriga flickans inflytande över sin före detta pojkvän är en viktig punkt i målet menar åklagaren. Det har också, enligt åklagaren, stärkts av flera vittnesmål. Den 16-åriga pojken har "vikt sig" och låtit flickvännen köra med honom, enligt åklagaren.

09.18 De båda åtalade har enligt åklagaren befunnit sig i en bubbla. Enligt åklagaren är det 16-åriga pojkens version som bäst överensstämmer med händelserna.

09.19 Åklagaren beskriver hur den 16-åriga flickan reagerade när hon fick veta den 15-åriga flickan var död. Den 16-åriga flickan gick och la sig, i stället för att berätta vad hon visste för polisen. Åklagarens uppfattning är att den 16-åriga flickan, om hon inte visste vad som hade hänt, hade velat hjälpa polisen.

09.22 Åklagaren menar att motivet till brottet är väldigt viktigt. Hans uppfattning är att det hela har börjat som ett spel som sedan övergått till allvar.

09.23 Åklagaren menar att den 16-årige pojken har varit fullt medveten om vad han gjorde när den 15-åriga flickan dog. Åklagaren yrkar på att gärningen ska rubriceras som mord. Påföljden ska enligt åklagaren vara sluten ungdomsvård i fyra år för de båda åtalade. Åklagaren vill också att de båda åtalade genomgår en rättspsykiatrisk undersökning innan domen fastställs.

09.35 Rätten tar en 15 minuter lång paus.

09.54 Rätten återupptar förhandlingarna. Den 16-årige pojkens försvarsadvokat, Claes Borgström, inleder.

09.56 Advokat Borgström påpekar att de båda åtalade i juridisk mening är barn. Enligt Borgström bär hans klient på en mycket tung skuldbörda.

10.01 Enligt Borgström har hans klient inte försökt skylla ifrån sig på sin före detta flickvän. Hans beteende har, enligt advokaten, präglats av en vilja att berätta sanningen.

10.05 De båda åtalade har enligt advokat Claes Borgström levt "som i symbios" och redan som 15-åringar förlovat sig och planerat sin framtid. Advokat Borgström menar att relationen har varit "osund" och att kombinationen av de båda åtalade har varit djupt olycklig. Han beskriver sin klient som jagsvag och en person som vill vara till lags. Den 16-åriga flickan beskrivs av Borgström som manipulativ.

10.15 Advokat Borgström menar att det är den 16-åringa flickan som först väckt tanken om att döda den 15-åriga flickan. Borgström hänvisar till bevisning i form av sms. Borgström menar att den 16-åriga flickan redan från början av relationen styrt  och kontrollerat sin pojkvän.

10.20 Advokat Borgström menar att hans bild av händelseförloppet i stora delar stämmer överens med åklagarens beskrivning. Borgström menar att hans klient har planerat att inte döda den 15-åriga flickan.

10.27 Advokat Borgström menar att den 16-åriga flickan ger olika bilder av vad som hänt beroende på vad som gagnar henne själv.

10.33 Den 16-åriga pojkens advokat Borgström menar att gärningen ska bedömas som dråp och inte mord. Claes Borgström menar att straffet ska vara maximalt två års sluten ungdomsvård men menar också att rätten bör undersöka en alternativ påföljd.

10.39 Borgström menar att hans klient är skuldtyngd och ångerfull och att han förstår att han har berövat en annan person livet.

10.40 Den 16-åriga flickans advokat Jan Karlsson inleder sin slutplädering. Han betonar att det är de båda åtalades berättelser som är viktigast i målet.

10.44 Även den åtalade flickans advokat påpekar att de åtalade är barn.

10.45 Advokat Jan Karlsson menar att bland annat kvällstidningarnas löpsedlar kan ha påverkat vittnena. Han menar vidare att flera av de ungdomar som har vittnat har varit vänner till den döda flickan och att de sannolikt hyst agg till den åtalade 16-åriga flickan.

10.48 Advokat Jan Karlsson menar, som Claes Borgström, att de åtalades relation har varit osund.

10.51 Den 16-åriga flickans advokat menar att de personer som vittnat till hans klients fördel ifrågasatts av rätten.

10.54 Det har varit en obalans i relationen, menar advokat Jan Karlsson. Enligt honom är det hans klient som har velat avsluta relationen medan den 16-åriga pojken har velat fortsätta.

10.59 Advokat Jan Karlsson menar att den 16-årige pojken vet mer än vad han har berättat och att han vid flera tillfällen sagt att han inte vet eller inte minns. Flickans advokat menar att det borde tala till den 16-årige pojkens nackdel.

11.03 Den åtalade flickans advokat menar att sms mellan paret också kan tydas som om att det är den 16-åriga pojken som "umgåtts" med tanken på att döda den 15-åriga flickan.

11.06 Advokat Jan Karlsson säger att det finns en rad sms med okänt innehåll som kunde ha bidragit till tolkningen av de sms som använts som bevis i målet.

11.11 De sms med uppmaningar som den 16-åriga flickans har skickat till sin dåvarande pojkvän har skickats för att ge honom ett omöjligt ultimatum som kunde ge henne en anledning att avsluta relationen.

– Hon ville få sitt förhållande med xx (den åtalade pojken) att upphöra, säger advokat Jan Karlsson.

11.20 – Det finns utrymme för att xx (den åtalade flickan) inte insett risken för att det som sedan hände verkligen skulle kunna hända, säger advokat Jan Karlsson.

11.22 Flickans advokat yrkar att åtalet mot hans klient därför bör ogillas.

11.24 Advokat Jan Karlsson menar att eftersom hans klient redan tillbringat viss tid på slutet ungdomshem bör viss tid räknas bort från eventuellt straff. Han menar också att straffvärdet för de båda åtalades inblandning bör bedömas olika.

– Hon har skickat sms men det är han som har begått gärningen, säger advokat Jan Karlsson.

11.30 Rätten tar en kvarts paus.

11.47 Den döda flickans familjs målsägarbiträde får ordet. Han börjar med att säga att det inte finns något hämndbegär hos flickans familj men att de vill att allt ska gå rätt till. Han anser inte att gärningen är en stundens ingivelse som den 16-årige pojkens advokat hävdat. Målsägarbiträdet menar att gärningen var planerad.

11.53 Biträdet menar att trots att man kan tycka synd om de åtalade måste man bedöma bevisningen kallt. Även om de båda åtalade är barn så bör de ta ansvar för sina handlingar, menar han.

– Det här är inget dråp, säger han.

11.56 Målsägarbiträdet läser upp ett kortare uttalande från den döda flickans familj till de båda åtalade.

11.58 Rättens ordförande Paul Arnell tackar rätten.

12.00 Rätten går in i enskilda överläggningar.

12.14 Tingsrätten meddelar att gärningen ska bedömas som mord. Den 16-årige pojken ska dömas för mord och den 16-åriga flickan ska dömas för anstiftan till mord. De båda åtalade ska också genomgå rättspsykiatriska undersökningar.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".