Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omröstning om Barrosos framtid på gång

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 15.40

I den utdragna frågan om när EU-kommissionen ska få en ny ordförande frågades i dag José Manuel Barroso ut av socialistgruppen i Europaparlamentet i Bryssel.

Barroso siktar på att bli vald redan nästa vecka och slippa vänta ända tills in i oktober.

Efter utfrågningen i dag trodde den svenska socialdemokratiska europaparlamentarikern Marita Ulvskog på en omröstning nästa vecka.

– Jag skulle tro att det blir det eftersom den liberala gruppen uppenbarligen har släppt sitt motstånd mot att omröstningen ska äga rum nästa vecka, och jag har också förstått att den gröna gruppen har föreslagit någon ny lösning som skulle innebära att omröstningen skulle äga rum nästa vecka.

För Barroso är det viktigt att bli vald så snabbt som möjligt eftersom hans handlingsutrymme är begränsat så länge han inte vet om han får sitta kvar eller ej.

Fortfarande är det oklart hur socialistgruppen kommer att rösta. Vid utfrågningen i dag här i Bryssel var många av parlamentarikerna missnöjda när det gällde Barrosos svar om utstationeringsdirektivet, alltså de regler som avgör vad som gäller för ett företag och dess anställda när företaget utför arbeten i ett annat EU-land.

Marita Ulvskog var en av dem var missnöjd med Barrosos svar i dag.

– Som det känns i dag har vi inte fått någonting av det som var vårt villkor. Vårt villkor var att han skulle garantera en förändring, ett stärkande av utstationeringsdirektivet. Annars kommer vi att rösta nej.

Det ser alltså fortfarande svårt ut för Barroso att bli vald. I socialistgruppen är det i dag bara Spanien och Portugal som stödjer Barroso.

Att socialistgruppen inte har någon egen kandidat är tråkigt men hör egentligen inte till saken, anser Marita Ulvskog.

– Bristen på egen kandidat kan ju inte betyda att man röstar ja till en kandidat vars värderingar och vars sätt att sköta jobbet är under all kritik, något man inte alls sympatiserar med.

Inte heller tycker Marita Ulvskog att det spelar någon roll att ordförandelandet Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att det är viktigt att Barroso blir vald så snabbt som möjligt.

– Det är ju inte så att sex månader för ett svenskt ordförandeskap kan få vara styrande för hur man ska agera när det gäller en mandatperiod på fem år, säger Marita Ulvskog.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".