Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektorsutbildning ska bli obligatorisk

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 05.38
Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Med en försening på ett år börjar den nya utbildningen för rektorer i oktober och november. Utbildningen ska bli obligatorisk för alla nyanställda rektorer i framtiden, enligt ett förslag från regeringen.

– Att vara rektor är ett av Sveriges viktigaste jobb men samtidigt ett av Sveriges svåraste jobb. Jag tycker att vi hittills i Sverige har underskattat behovet av en gedigen utbildning för att vara rektor, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Nu kommer detaljerna i lagförslaget om obligatorisk utbildning av rektorer.

Skollagen ändras så att arbetsgivarna måste se till att alla rektorer som nyanställs efter den första mars 2010 måste gå utbildningen, om de inte gjort det tidigare.
Det gäller både friskolor och kommunala skolor.

Rektorerna ska lära sig skoljuridik och myndighetsutövning, mål- och resultatstyrning och också hur man blir en duktig ledare. Utbildningen ger 30 högskolepoäng och statens kostnad blir cirka 100 miljoner årligen.

Utbildningen kräver att rektorerna ska sitta i skolbänken ungefär en dag i veckan under tre års tid och vara rektorer övriga fyra dagar i veckan.

Det har funnits många liknande utbildningar tidigare, det här är den första på avancerad akademisk nivå och myndigheten för skolutveckling ställde höga kvalitetskrav på de lärosäten som skulle få utbilda rektorerna.

Några lärosäten som inte fick godkänt överklagade med hänvisning till lagen om offentlig upphandling.

Men de förlorade och i oktober november, ett år försenat, kommer ungefär 900 rektorer sätta sig i skolbänken.

Trots kort anmälningstid har intresset varit mycket stort. 1 400 ansökningar har redan kommit in och i vår kommer nästa omgång rektorer att tas in.

Jan Björklund är glad över utbildningens popularitet.

– Vi har i grova drag 6 000-7 000 rektorer i Sverige och att redan i höst få 900 av dem på skolbänken är ett gott resultat. Att ännu fler vill gå men inte riktigt kommer in är ett gott betyg för utbildningen. Samtidigt kan vi inte dra ut alla Sveriges rektorer på en gång.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".