Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på praktikplatser för arbetslösa

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 06.38

Uppdaterad: 09:43
Nästa år ska antalet praktikplatser för arbetslösa öka kraftigt. Det kan behövas tre gånger så många som i dag, i och med de arbetsmarknadsåtgärder som regeringen har beslutat om. Men flera organisationer är tveksamma till om det kommer att fungera.

– Det kommer inte att vara så enkelt för det är så många olika typer av åtgärder som gäller, säger Per-Arne Andersson, som är avdelningschef arbetsmarknadsfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

Vad är det som kan vara svårigheter då?

– En av svårigheterna är förstås att få kvalité i de platser man har, ett annat problem är att hitta bra samarbetsformer mellan de aktörer som gäller här - Arbetsförmedlingen, kommunala företrädare och näringslivsföreträdare.

Enligt Arbetsförmedlingens egna siffror finns det denna vecka drygt 10 000 praktikplatser. Men de senaste veckorna har regeringen offentliggjort två nya arbetsmarknadsåtgärder där praktik ingår och en hel del av de praktikplatserna ska hittas inom kommunerna.

40 000 praktikplatser ska fram till ett program som kallas "lyft". Dessutom behövs det, enligt SKL:s beräkningar, 15 000 praktikplatser för de som utförsäkras från sjukförsäkringen nästa år. Bara på de två nya arbetsmarknadspolitiska åtgärderna behövs det alltså 55 000 nya praktikplatser. Dessutom finns det ju andra arbetsmarknadsåtgärder där praktik ingår och som kan öka när arbetslösheten stiger.

Per-Arne Andersson på SKL tror ändå att man kommer att lyckas få tag på praktikplatserna.

Långt ifrån lika säker är Pelle Johansson, ombudsman på LO.

– Det kommer att bli oerhört svårt, för det är så pass många, så pass många olika praktikplatser som behöver komma fram. Det kommer ju att kräva en enorm insats av kommunerna och framför allt av dem som är anställda inom kommunerna, att kunna vara goda handledare, att ta emot och se till att det funderar.

Eftersom en praktikperiod ofta är mellan tre och sex månader betyder det att kanske så många som 150 000 personer kan få en praktikplats inom ramen för de två nya åtgärder som presenterats de senaste veckorna. Det innebär att antalet praktikplatser hamnar på ungefär samma nivå som under 90-talskrisen, enligt Per-Arne Andersson på SKL.

En del av kritiken då gick ut på att vissa praktikplatser inte gav speciellt mycket. Per-Arne Andersson hoppas att man dragit lärdom av det.  Pelle Johansson på LO varnar också för att det kan vara svårt att hitta bra praktikplatser åt alla.

– När man får svårt att få ut folk så blir det per definition att man sänker kvalitetssäkringen. Det såg vi under 90-talet och det är det vi är oroliga för nu igen.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".