Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finanskrisen på väg att glömmas

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 12.45
Svenska konsumenter ser positivt på ekonomin. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Svenskarna tycks ha skakat av sig den ekonomiska krisen snabbare än väntat. I dag kom mer statistik som visar på kraftiga uppgångar, men det finns också varningssignaler.

Den kraftiga börsuppgången i Sverige, hittills nästan 40 procent från årsskiftet, visar hur marknaden värderar den ekonomiska utvecklingen.

Hushållen är en del av marknaden, och hur hushållen värderar börsen visar ny statistik idag.

Det blev nämligen nytt rekord i fondsparande i augusti. Nettosparandet i fonder uppgick till 7,5 miljarder kronor och det är det största nettoinflödet under en augustimånad hittills, enligt Fondbolagens förening.

Insättningarna drog upp nettosparandet under perioden januari till augusti i år till över 58 miljarder kronor. Det är också rekord.

Aktiefonder drog in mest i form av nya insättningar, men även obligations- och blandfonder gick på plus.

För hedgefonder och penningmarknadsfonder blev det dock ett nettouttag på sammanlagt en respektive 2,8 miljarder kronor.

Hushållens sparflöden till bank- och obligationssparande under hösten 2008 och vintern 2009, när krisen slog ut i full blom, och till börsen nu när det verkar vända upp, är ett tecken på stigande optimism och ökat kortsiktigt risktagande.

Uppgången på fastighetsmarknaden med ökande priser är en annan.

Allt detta styrs av Riksbankens låga ränta, som gör det närmast olönsamt att spara i bank eller i Riksgäldsspar, och leder pengaströmmarna till börsen och till bostadsmarknaden.

Även skattesänkningarna spelar in. Folk med arbete att gå till har helt enkelt mer pengar över.

Varningssignalerna finns dock där för den som inte blundar med båda ögonen. Dollarförsvagning är påtaglig, och kronan pendlar nu kring sjukronorsstrecket.

Guldpriset rakar i höjden och passerade häromdagen bara för tredje gången i historien över 1 000 dollar per troy ounce.

Investerare som anser att värderingarna har nått för höga nivåer nu söker sig till säkrare placeringar.

Råoljepriset är stadigt över 70 dollar per fat. Faran är inte över i USA.

I dagarna är det årsdag för början på den stora finanskraschen när investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs, den 15 september. Börskurvan visar att indexen är tillbaka på samma nivå som före kraschen.

Ändå säger alla prognoser att det tar fyra år innan tillväxten är tillbaka på 2008 års nivå. Arbetslösheten fortsätter att öka och toppar först om ett par år.

Men krisen tycks vara glömd för tillfället.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".