Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

(S) vill införa kompetensförsäkring

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 12.26

Socialdemokraterna vill införa en ny, obligatorisk, försäkring som ska täcka kostnader för att utbilda sig för ett nytt arbete, eller för att klara sitt gamla. Denna nya så kallade kompetensförsäkring vill Socialdemokraterna införa under nästa mandatperiod.

Sven-Erik Österberg leder arbetet med förslaget.

– Vi skisserar på en modell på tre nivåer. Det kan dels vara det som är företagsnytta i ett särskilt läge för att behålla jobben på företaget det sker omställning, samhällsnytta i det läget där vi kanske ser att företaget försvinner, och egennytta i det läget där jag själv behöver eller vill kompetensutveckla mig.

Kan man säga något om hur mycket pengar det kommer att gå åt?

– Det handlar naturligtvis om miljarder. Å andra sidan får man ha en långsiktig kalkyl för kan försäkringen också vara medel för omställningen på arbetsmarknaden kommer också glappet mellan jobb och behovet av andra ordinära insatser från samhället också att minska. Så på sikt kommer det att minska kostnaderna för staten. Vi tittar också på en ordentlig kalkyl ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Men till en början måste man ta fram friska pengar för att få igång försäkringen, säger Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

På partikongressen om en månad ska Socialdemokraterna lägga fast sin politik för fler i arbete - ett område där rader av socialdemokrater vittnat om att det krävs omprövning.

Enligt det förslag som partistyrelsen presenterade idag, handlar den dels om att partiet måste skaffa sig en mer positiv syn på företagande och underlätta för företagare, dels om uppryckning av den egna politiken för att bättre passa ihop arbetssökande med ledigt arbete.

Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo, som leder arbetet, ville inte säga något om Socialdemokraternas skatteförslag idag. När det gäller arbetsrätten, förklarade båda att det inte finns några förslag till förändringar.

När det gäller a-kassan, är löftet nu att den differentierade avgift som införts ska bort och nivån ska höjas. Hur lång tid det kan ta till Socialdemokraternas mål att 80 procent av löntagarna ska ha 80 procent i a-kassa, gick inte att få något svar på idag. Socialdemokraterna har räknat ut att det skulle kunna kosta bortåt 40 miljarder.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".