Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Individuella löner på arbetsmarknaden

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 16.03
Nu börjar avtalsrörelsen.

Arbetsgivarorganisationen Almega satsar hårt för att få mer individuella löner på arbetsmarknaden. Det blir en av de stora frågorna i kommande avtalsrörelsen för runt 90 procent av alla anställda. Samtidigt vill anställda i industrin ha en reallöneökning.

Samtidigt säger tjänstemannafacket Unionens ordförande Cecilia Fahlberg att de anställda inom industrin vill ha reallöneökningar, trots den bistra konjunkturen.

– Det finns ett utrymme för löneökningar och reallöneökningar även under 2010. Trots konjunkturläget när alla regeringar och riksbanker stimulerar på olika sätt efterfrågan vore det direkt kontraproduktivt och skadligt att inte ha någon löneökning alls. Vi behöver handla och agera mer.

I dag samlades facken inom industrin på ett hotell här i Göteborg för att börja arbeta fram en plattform för nästa års avtalsrörelse. Redan nu är det klart att facken vill se ökade satsningar på jämställdhet och ungas situation i industrin. I slutet av oktober räknar man med att kunna berätta vilka löneökningskrav man tar med sig in i avtalsförhandlingarna.

Men företrädare för arbetsgivarsidan sa redan i våras att de vill se en paus för löneökningar. I dag säger också arbetsgivarorganisationen Almegas vd Jonas Milton att man kommer att lägga mycket kraft bakom det gamla kravet om mer individuellt satta löner.

– En medarbetare som gör en bra prestation ska ha en högre löneutveckling än en som inte gör en lika bra prestation. Lönesättningen måste vara helt individuell.

Ni vill inte att alla anställda ska ha garanterade lönepåslag. Vilka är de personer som inte ska ha löneökningar?

– – Det kan inte jag svara på. Man kan bara säga att de personerna som inte gör en lika bra prestation inte ska ha lika bra löneutveckling, säger Almegas vd, Jonas Milton.

Men IF Metalls ordförande Stefan Löfvén menar att mer av individuellt eller lokalt satta löner kommer att innebära att alla förlorar; både företag, deras anställda och samhället.

– Då kommer vi tillbaka till 80-talet när vi hade den största delen av löneutvecklingen ute på företagen. När det hela tiden successivt kom kompensationskrav. Det sattes ett märke där och ett märke där, då ska vi ha kompensation här och ett tredje märke där. Det var en lönebildning som skapade oreda. Vi vill ha reda. Ordning och reda, att företagen faktiskt har en förutsägbar ekonomisk utveckling, säger Stefan Löfvén på IF Metall.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".