Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenter kommer att välja bort Sverige

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 16.32
Sverige blir för dyrt.

Många utländska studenter kommer att välja bort svenska universitet och skolor. Det tror flera svenska rektorer blir resultatet av regeringens förslag att införa avgifter på utbildningarna.

Kennedy Nwop från Nigeria, studerar vid Blekinge Tekniska Högskola, men hade inte kunnat betala för det, säger han.

– Nej, jag hade valt andra alternativ där jag kan prata engelska och lättare får jobb.

Precis som drygt 31 000 andra utomeuropeiska studenter har Kennedy Nwop valt en svensk utbildning på distans. Hade han behövt betala för utbildningen hade istället begett sig till England eller USA, säger han, dåär han kan språket och skulle kunna arbeta vid sidan av studierna. Från och med hösten 2011 vill regeringen att denna grupp studenter ska betala för sin utbildning och även betala för att anmäla sig till skolorna.

– Vi bjuder i dag de utländska studenterna på en hel gratis utbildning i Sverige och detta urgröper resurserna till den svenska högskolan. Det tycker jag inte är rimligt att det fortsätter att vara så.

Enligt förslaget kommer varje skola själva fram till hur mycket det ska kosta. En halv miljard räknar regeringen på att det hela ger beräknat på 70 000 för varje student och år.

Men flera universitet och högskolor som har utländska studenter menar att risken är stor att studenterna och intäkterna försvinner och även påverkar skolans utbud för alla i längden. Peter Gudmundsson är rektor vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm som i dag har 1 600 utomeuropeiska studenter.

– Kortsiktigt så blir det ett intäktsbortfall. Med tiden hoppas vi att vi ska kunna kompensera det men det kan få återverkningar på kurser som inte kan ges och kanske vissa utbildningsprogram.

Samtidigt pointerar Tobias Krantz att det finns stipendier att söka för de som inte har råd, som kommer att finansieras via biståndsbudgeten. Hur mycket är ännu oklart men rektor Peter Gudmundsson är skeptisk.

– Om det är bistånd så är det bara vissa länder som kan få stipendier till och andra länder som inte kan få stipendier så det blir lite snett.

Samtidigt kan avgifter innebära att skolorna skärper till sina utbildningar på en internationell marknad. Det säger Ursula Hass, rektor på Blekinge tekniska högskola.

– Vi måste lära oss i Sverige att ge utbildning som studenter vill ha naturligtvis. Vi måste bli bättre på att vara kundorienterade. Det är det positiva med de här förslaget, att man tvingar sig till att bli mer kundorienterad och det är positivt, säger Ursula Hass, rektor på Blekinge Tekniska Högskola.

Marcus Eriksson
markus.eriksson@sr.se

I samarbete med SR Blekinge och P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".