Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Platsbrist på sjukhus drabbar döende

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 17.01
"Får ligga bakom skärmar".

Det kommer hård kritik mot ett av landets storsjukhus, Karolinska universitets-sjukhuset i Huddinge, där patienterna löper allvarliga risker till följd av överbeläggningar. Och Stockholmslandstinget hotas med böter.

Om situationen inte rättas till får det ansvariga Stockholmslandstinget böta en halv miljon kronor, för det här är farligt för patienterna, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

– Man lägger så många patienter på vårdavdelningarna att man inte har resurser för att hantera dem, man skriver ut dem kanske till och med mitt i natten för att man får in nya patienter. Man har sådan lokalbrist att svårt sjuka och döende patienter får ligga bakom skärmar och dö i ett fullbelagt vårdrum och så vidare. Det är inte alls förenligt med vad Hälso- och sjukvårdslagen säger om god vård.

Det är en skrämmande bild som mött Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket när de gjort sina oanmälda inspektioner på Karolinska i Huddinge. Om inte situationen förbättras senast till i mitten av november, kommer landstinget i Stockholm som är sjukhusets huvudman, att tvingas betala en halv miljon kronor i vite.

Men frågan är nu hur den sjukvård som ges på ett av landets mest välrenommerade sjukhus, har kunnat bli så bristfällig.

 – Det måste man fråga faktiskt. Jag tror att en bidragande orsak är att vi har skurit ner för mycket på vårdplatserna. Statistik från Sveriges Kommuner och Landsting förra året visar att då minskade vi antalet vårdplatser med 300 bäddar.

– Vi ligger nu i botten på den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s lista över antalet vårdplatser per 1 000 invånare. Jag tror att det är en förklaring, säger Lars Erik Holm.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".