Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bostadsmarknaden:

Komplexa faktorer bakom stigande priser

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 17.27

Bostadsrättspriserna i landet gjorde ett jätteskutt i augusti. De ökade med 6 procent enligt Mäklarstatistik. I Storgöteborg ökade bostadsrätterna med 9 procent och i centrala Malmö med 12 procent. Den låga räntan är bara en förklaring till uppgången, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

– Den andra förklaringen är att det är människor som av en eller annan anledning är optimistiska om sin egen situation när det gäller arbetsmarknad och så vidare. De gör nu köp. Det är många som både säljer och köper. De har redan har ackumulerat en viss vinst. Att man genom att ha bott i sin lägenhet väldigt länge och sedan köper man nästa vilket innebär att man inte är så känslig för konjunkturen, säger Claudia Wörmann, Mäklarsamfundet.

Det som förstås kan vara farligt lockande för bostadsköparen är att köpa för stort och för dyrt nu när tremånadersräntan ligger runt 1,5 procent. Claudia Wörmann pekar på att bankerna brukar räkna med att hushållet ska klara en ränta på 6 procent för att boendekonomin ska gå ihop.

Så vi behöver oftast inte varna bostadsköparen, säger hon

– I slutänden är det banken som avgör. Även de enskilda beslutet med bedömningen ligger hos individen. Bedömningen är att individen i de flesta fallen är alla väldigt klarsynta till boende. Vi varnar för att gå in blint i en fastighetsaffär men många gånger behöver man inte ens varna för det.

Uppgången på bostadsrätterna under augusti betyder att man är tillbaks på samma nivå som för ett år sedan. På den hetaste marknaden Stockholms innerstad är kvardratmeterpriset nu 52 200, för ett år sen var den 51 200.

Rekordet ligger dock på 55 000 kr från augusti 2007. Claudia Wörmann är osäker på om vi är på väg dit igen.

– De som är ute och byter bostad har en god ekonomi. Vi har en låg ränta. Mot detta så står sämre konjunktur, osäkerhet och pessimism. Det är alldeles beroende på vilken vågskål som väger tyngst. Jag tycker att det är svårt att bedöma.

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".