Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt äldreboende ska öka tryggheten

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 05.35

Regeringen ska nästa år stimulera en ny form av äldreboende, ett så kallat trygghetsboende som är till för äldre som inte är beroende av ständig vård, men som ändå vill flytta till åldersanpassade lägenheter.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson säger att det från första januari kommer att vara möjligt för kommuner, företag eller organisationer att söka investeringsbidrag för byggande av trygghetsboende för äldre.

– Vi vill ge ett investeringsstöd med möjlighet att också bygga trygghetsboende, ett boende där man inte har en biståndsbedömning utan där alla som har en viss ålder kan söka och få ett eget boende men också möjlighet till gemensamhetslokaler där man kan träffas och dricka kaffe tillsammans och titta på tv ihop och äta gemensamma måltider om man så önskar.

– Vi vet att den här typen av trygghetsboende är hälsofrämjande. Man kan leva ett mycket aktivare liv, ett mer innehållsrikt liv och det skjuter upp ett större vårdbehov. Vi vet att det här är efterfrågat och behövs i varenda kommun i Sverige och därför vill vi öppna upp för att få ett investeringsstöd för trygghetsboende, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Trygghetsboende för äldre har föreslagits av äldreboendedelegationen i slutet av förra året. 130 miljoner per år i fem år ville delegationen ha för att stimulera det sociala innehållet i trygghetsboendet. Men det blir inga sådana pengar enligt Maria Larsson.

Däremot kommer kommuner, företag eller organisationer att kunna söka investeringsbidrag från samma pott av pengar som ger stöd till byggande av särskilt boende, det vill säga för mycket vårdkrävande äldre.  Den potten är 500 miljoner kronor per år och har hittills inte utnyttjats fullt ut.

Enligt Maria Larsson räcker pengarna även för att bygga trygghetsboende för äldre.

Att skapa den nya form av gemensamhetsboende för äldre i åldrarna 80 och uppåt är enligt forskningen en god affär för kommunerna. Det blir inte samma tryck på att få bo på särskilt boende och det blir på så sätt billigare.

– Jag tror att många kommuner ser det som en möjlighet att faktiskt ha ett mindre efterfrågetryck på särskilt boende. Det är klokt att investera i trygghetsboende och det ger ett mervärde, både för de äldre som håller sig friskare och får ett mera innehållsrikt liv och det minskar vårdbehovet, säger Maria Larsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".