Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen kritisk mot lagförslag

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 16.53

Även Socialstyrelsen är kritiskt till det förslag till lag som innebär att bland annat socialtjänsten ska kunna göra sökningar på sina klienters politiska åsikter och etniska bakgrund.

Ekot har tidigare rapporterat om att drygt hälften av remissinstanserna är tveksamma till utredningen.

– Vi är starkt ifrågasättande till det förslaget, vi tycker inte att det är något bra förslag, säger Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen.  

Syftet med Socialtjänstdatautredningen var att komma fram till hur myndigheter som jobbar med vård, omsorg och sociala insatser på bästa sätt kan utvärdera och kvalitetssäkra sitt arbete.

Idag är den sökbara statistiken anonymiserad, det har inte gått att utvärdera hur till exempel socialtjänstutredningar kring personer med en viss etnisk bakgrund skiljer sig eller inte skiljer sig från utredningar kring personer med annan bakgrund.

Därför har utredningen nu föreslagit att även uppgifter om klienternas etniska bakgrund och politiska åsikt ska vara direkt sökbara på personnummernivå.

– Det här måste handla om att göra en avvägning mellan vilken information man kan få fram och nytta med informationen. Vi menar att det riskeras att uppfattas som ett integritetsintrång. Samtidigt som vi inte kan se att det finns något behov, vare sig för socialtjänsten eller Socialstyrelsen att kunna söka på politisk åsikt.

Att uppgifter om politisk åsikt och etnisk bakgrund kan bli sökbara i framtiden innebär inte att dessa uppgifter kommer att registreras mer än tidigare.

En del sådana uppgifter finns redan i dag i de fall det är relevant för själva ärendet hos socialtjänsten, och så kommer att det att vara även i fortsättningen.

Men genom att göra de sökbara på individnivå menar utredarna att uppföljningarna och kvalitetssäkringen som görs blir bättre.

Anledningen till att utredarna vill införa det sökbara begreppet "politisk åsikt" är att sociala myndigheter som till exempel ska placera en ung man eller kvinna med extrempolitiska åsikter på ett behandlingshem ska kunna se om det på samma hem redan finns personer med totalt motsatta åsikter.

På så sätt kan man undvika att klienten råkar illa ut om han eller hon placeras där. Men där anser Håkan Ceder på Socialstyrelsen inte att det finns någon anledning att ändra i systemet.

– Hamnar man i en sådan situation får man lösa den problematiken på ett annat sätt. Man kan inte lösa det genom att generellt införa möjlighet att söka på politisk åsikt tycker vi, säger Ceder.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".