Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svagt stöd i Stockholm oroar (S)

Publicerat lördag 12 september 2009 kl 07.00
Oroad socialdemokrat.

I en Synovate-mätning i veckan fick Socialdemokraterna bara drygt 21 procent i Stockholm. Läget är allvarligt, säger flera ledande socialdemokrater.

Socialdemokraterna diskuterar nu internt sitt svaga opinionsstöd, och det kommer också att bli ett ämne på partiets kongress i slutet på oktober.

– Det är en katastrof och ska inte beskrivas som något annat, säger riksdagsledamoten Börje Vestlund, från Stockholm.

Situationen är allvarlig för partiet, det är många socialdemokrater ense om. EU-valet i juni blev en kalldusch. I Stockholms stad var Socialdemokraterna fjärde största parti med 15.1 procent.  Börje Vestlund, som är riksdagsledamot från Stockholm tror att Socialdemokraterna har varit otydliga för Stockholmsväljarna. Det märktes inte minst i just EU-valet säger han.

– I Stockholm finns det väldigt många välutbildade människor, de lyssnar på oss. Sedan går man hem och tittar på vad det är vi säger och hur det överensstämmer med kraven. Miljöpartiet var tydligare. Jag tror att unga akademiska kvinnor var en viktig målgrupp för oss. De unga akademiska grupperna kollade vad vi tyckte men de tyckte att Miljöpartiet hade en bättre miljöpolitik till exempel, säger Börje Vestlund.

Ulf Bjereld, som är statsvetare och socialdemokrat påminner om att det aldrig har gått riktigt bra för Socialdemokraterna i Stockholm. Men han säger att partiet nu har svårt att förhålla sig till det nya kunskapssamhället, eller informationssamhället, där bland annat integritetsfrågor är viktiga för många grupper. Eftersom utvecklingen går fortast i Stockholm är det också där som partiet stöter på svårigheter först enligt Bjereld.

– I det här nya samhället så dyker det upp nya frågor som socialdemokratin ännu inte har någon politik för och kanske, åtminstone tidigare, inte fullt ut har förstått. Man ser till exempel integritetsfrågorna som har dykt upp i kölvattnet av Piratpartiets framgångar, så är det ingen tvekan om att socialdemokratin togs på sängen av den konfliktpotential som fanns i de här frågorna, säger Ulf Bjereld.

Att få bra valresultat i Stockholmsregionen, som bara växer är vikigt för alla partier. Det handlar om många riksdagsmandat, 70 av de 349 riksdagsplatserna gick i senaste valet till Stockholms stad och län. Mikael Damberg är ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms län. Han håller med om att Socialdemokraterna varit otydliga i sin politik.

– Jag tror att vi både har varit lite otydliga men också inte varit helt relevanta för väljarna i storstaden. De har inte upplevt att vi har talat om de frågor som berör dem och engagerar dem mest.

Mikael Damberg talar om skolor som brottas med dåliga resultat, bostadsbrist och barn och unga som mår dåligt.

– Jag tror att problemen och perspektiven i Stockholm är annorlunda. Också möjligheterna och verktygen är annorlunda. Vi har en helt annan valfrihet här, möjligheter att välja men också mycket större segregation och skillnader i Stockholmsregionen. Det här gör att politiken i Stockholmsregionen blir lite annorlunda att bedriva än i resten av Sverige som är mycket mera lika och homogent.

Och frågan om storstadspolitiken är laddad. Nyligen gick flera lokalpolitiker i Stockholmsområdet och krävde att Socialdemokraternas politik måste förändras så att den tar mer hänsyn till stockholmarnas livssituation.

Debatten kommer att bli livlig på Socialdemokraternas kongress i slutet av oktober, det är en rad socialdemokratiska politiker överens om. Och den nedåtgående trenden måste brytas enligt socialdemokraten Mikael Damberg.

– Jag tror att det är bråttom, jag tror att det är viktigt för socialdemokratin långsiktigt. Det handlar inte bara om att vinna ett val utan det handlar om att vinna framtiden, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".