Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Statligt vindkraftmål inte realistiskt"

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 05.30
Vindkraftverk i Öresund. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Möjligheten att bygga ut vindkraften så mycket som Energimyndigheten och regeringen bedömer i sitt planeringsmål är starkt överskattad. Det anser 13 professorer och experter i Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott i ett uttalande.

Det är bland annat begränsningar i elnäten som sätter käppar i hjulet, enligt Harry Frank, som är professor vid Mälardalens Högskola.

– Vi vill invända mot att man inte har sett på verkligheten, det vill säga, man har inte vetenskapligt tittat på hur vindkraftsutvecklingen kan gå till, säger Harry Frank.

Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott angriper det så kallade planeringsmål som Energimyndigheten och regeringen har antagit för vindkraftens framtid i Sverige.

Här talas om 30 terawattimmar el från vindkraft år 2020.  Men bara en tredjedel av det är realistiskt att tro att man kan få fram i Sverige, säger professor Harry Frank på Kungliga Vetenskapsakademien.

– När man har ny energikraft, så överstiger alltid prognoserna verkligheten och de överstiger också de tekniska möjligheterna. Vi har gjort en bedömning på Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott att de mest realistiska planerna är att Sverige kanske kommer att hamna på ungefär tio terawattimmar vindkraft, säger han.

Även Energimyndigheten poängterar att 30 terawattimmar handlar om just ett planeringsmål och att den verkliga utbyggnaden kan komma att bli mindre.

Men professorerna på Kungliga Vetenskapsakademien vill ha en diskussion om realistiska mål för vindkraften. Elnätet måste till exempel byggas ut kraftigt för att elen från alla nya vindkraftverk ska kunna transporteras till användarna, påpekar de. Och kostnaden för det måste med i kalkylen.

Dessutom saknas det lämplig reservkraft inom Sverige att ta till de dagar det blåser dåligt. Något som behövs eftersom behovet av el inte varierar med vindarna.

Men kritiken handlar inte om att Kungliga Vetenskapsakademien är emot vindkraft, säger professor Harry Frank.

– Vi är inte emot vindkraft, vi är inte emot någon teknik, säger han.

– Vi försöker få ut kunskap till samhället. Ungefär som etanolen för tio år sedan där varenda kommun skulle bygga ut en etanolfabrik, men sedan kom sanningen ikapp, att det kanske inte var så lyckat att använda mat till att göra etanol. Och samma är det med vindkraften, att man måste få lite realism bakom siffrorna, säger professor Harry Frank på Kungliga Vetenskapsakademien.


Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".