Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studiebidraget höjs med fyrtio kronor

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 07.27
1 av 2
Reformen ska finansieras med höjda avgifter för dem som betalar tillbaka studielån. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Tobias Krantz.

Uppdaterad: 17:20
Studiemedlen höjs med omkring 350 kronor vid årsskiftet. I kommande höstbudget föreslår regeringen en höjning av både studiebidraget och lånedelen.

– Var femte student i dag upplever att de inte har tillräckligt höga inkomster för att klara av sina studier. Studiemedlen har en längre tid släpat efter ekonomiskt och därför ser vi nu till att höja studiemedlen, säger Tobias Krantz, högskole- och forskningsminister.

Förslaget innebär att studiebidraget höjs med 40 kronor och lånedelen med 390 kronor, alltså en sammanlagd ökning med 430 kronor. Men eftersom det så kallade prisbasbeloppet sänks under nästa år, innebär höjningen i praktiken att en student med fullt studielån kommer att få 350 kronor mer i månaden. Den som tar fullt studielån skulle därmed få knappt 8 200 kronor i månaden.

Om två år höjs även fribeloppet, alltså det som en student får tjäna utan att studiemedlen sänks. Det ligger ungefär i linje med vad studiesociala kommittén föreslog i våras, och välkomnas av Sveriges förenade studentkårer och dess vice ordförande Robin Moberg.

– Det är givetvis en jättebra satsning. Studenterna är fattiga i dag. Studenter går i snitt 900 kronor back i månaden enligt vår studentbudget, då är den här satsningen väldigt välkommen, säger Robin Moberg.

Räcker 350 kronor i månaden?

– Nej, jag skulle vilja säga att det inte gör det. Många studenter kommer fortfarande att ha taskig ekonomi och kommer att leva på existensminimum. Vi ser gärna att det här är ett första steg och att man nästa år höjer med ytterligare 500 kronor till exempel för att ändå komma upp i nivåer runt 900 kronor, säger Robin Moberg.

Reformen som beräknas kosta statskassan omkring 200 miljoner kronor ska framförallt finansieras av höjda expeditions- och påminnelseavgifter för dem som har slutat studera och betalar tillbaka sina studielån.

– Jag tycker att det är en rimlig och bra finansiering. Det innebär att vi som har studielån och betalar tillbaka studielån och som har det rimligt bra ställt ekonomiskt betalar en angelägen reform för dem som har det knapert ekonomiskt i dag, säger Tobias Krantz högskole- och forskningsminister.

Klas Elfving, pressekreterare på CSN tycker det här är feltänkt av regeringen.

– Det kommer att minska förtroendet för CSN och de debiteringar vi tvingas göra, säger Klas Elfving till P3 Nyheter.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".