Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget beslut om effekt från vindkraft

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 12.03

Statssekreterare Ola Alterå vid näringsdepartementet ställer sig frågande till kritiken från Kungliga Vetenskapsakademien. Regeringen har aldrig lovat att vindkraften ska byggas och ge hela 30 terrawattimmar el, säger Alterå.

Däremot vill regeringen skapa förutsättningar för en stor vindkraftutbyggnad och det är en annan sak säger Ola Alterå.

– Det finns inget politiskt beslut om att det ska bli 30 terawattimmar vindkraft. Det är Kungliga Vetenskapsakademin som möjligen säger det på morgonen men då är det en hel del de missförstått.

– Det regeringen säger är att vi kommer att besluta om ett nytt mål för de gröna certifikaten på 25 terawattimmar till 2020. Det är konstruerat så att olika tekniker får tävla med varandra. Det som är ekonomiskt konkurrenskraftigt och miljömässigt bra kommer att byggas och det känner jag stor trygghet för.

Men ni har väl pratat om att det skulle vara mycket mer utbyggnad?

– Absolut. Vi har inte bara pratat, vi har också skapat politiska förutsättningar för det. Det kommer att bli mycket mer vindkraft i Sverige i framtiden. Det vi har bestämt och det regeringen kommer att se till, det är att samhällsplanering, det vill säga länsstyrelse, statliga myndigheter och andra har beredskap för att det ska kunna byggas så här mycket.

– Vi ska inte vara ett hinder för entreprenörerna och företagen och de som ska göra det här på marknaden. Det är viktigt och det kommer vi leva upp till. Jag hoppas också att vetenskapssamhällets uppgift att ge politiken ett bra underlag för de besluten och goda råd, det har jag stor respekt för. Men det som rapporterats under morgonen det förstår jag inte. Det förvånar mig lite, om det är 13 professorer har på ett bättre sätt förstått vilka beslut som har fattats, säger Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".